Linkuri accesibilitate

Victor Ponta despre relațiile cu R. Moldova (Evenimentul zilei)


Un interviu cu Igor Corman (ziare.ro).



Cu putine zile inaintea vizitei in Republica Moldova, programata pentru 27 iulie, seful guvernului de la Bucuresti, Victor Ponta, acorda un interviu in Evenimentul zilei. Premierul reafirma sprijinul neconditionat al Romaniei pentru Moldova, in perspectiva summitului european de la Vilnius si insista pe necesitatea de a umple cu continut concret colaborarea bilaterala.

In mod previzibil, Ponta foloseste prilejul ca sa critice guvernele anterioare democrat-liberale, care nu ar fi facut decat promisiuni: privind gazoductul Ungheni-Iasi, care abia acum va intra in lucru, privind sediul Institutului Cultural „Mihai Eminescu”, privind redeschiderea transmisiunilor spre Moldova ale televiziunii romane.

Victor Ponta face si o promisiune in nume propriu: dupa inceperea exploatarii gazelor de sist si a gazelor naturale din Marea Neagra, piaţa din Republica Moldova va deveni direcţie prioritară de desfacere a acestor resurse.

Pe site-ul ziare.com poate fi citit interviul acordat de presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman. Fost diplomat, pana in 2009, Corman lauda responsabilitatea si generozitatea liderilor politici care s-au retras recent din prim plan pentru a permite solutionarea rapida a crizei politice din aceasta primavara.

Este vorba despre fostul presedinte democrat al Parlamentului, Marian Lupu, si despre premierul liberal-democrat Vlad Filat. Reporterul site-ului ziare.com, Ana Ilie, face observatia ca un asemenea comportament nu poate fi evocat pe scena politica din Romania.

Referitor la Transnistria si la pericolul unor provocari ale Federatiei Ruse in regiunea separatista, Igor Corman sustine ca ele sunt posibile, dar trebuie tratate cu calm. Batalia pentru Transnistria trebuie purtata in planul nivelului de trai: „Noi trebuie sa devenim mai atractivi pentru cetatenii din stanga Nistrului si cand vom reusi acest lucru, cand vom deveni ce a fost Germania de Vest pentru cea de Est, atunci cu siguranta vom avea alta baza pentru discutii serioase”. Inclusiv relatia cu Rusia va fi influentata in mod benefic intr-un asemenea caz: „Atunci cand si Rusia va intelege ca adevaratul partener este UE, ca este o legatura naturala, ne va fi si noua mai usor”, declara Igor Corman pentru site-ul ziare.com.

Neasteptata aducere in tara a fugarului Omar Hayssam este un eveniment mai plin de semnificiatii decat ar parea la prima vedere. In Adevarul, Ioana Lupea spune ca prima victima a lui Hayssam pare sa fie pactul de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Ponta s-a straduit sa convinga ca presedintele n-ar avea niciun merit in aceasta rezolvare, in timp ce Basescu a lasat sa se inteleaga ca audierea lui Hayssam va pune in dificultate lideri marcanti ai Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare.

Comentatoarea crede ca Traian Băsescu a intrat, odată cu operaţiunea Omar Hayssam, în campanie electorală: „El nu se va opri doar la ironii şi ameninţări voalate şi nimeni nu e protejat de ce va urma, nici măcar PDL căruia i-a luat într-o zi mai mulţi primari din judetul Argeş”.
XS
SM
MD
LG