Linkuri accesibilitate

Invazie rusească pe litoralul bulgăresc al Mării Negre


Zece mii din cei aproximativ 200 000 de locuitori ai orașului Burgas sunt ruși.



Burgas va putea deveni la toamna primul oraș din Bulgaria cu școală de predare integrală în limbă rusă. 10 000 din cei aproximativ 200 000 de locuitori ai orașului sunt ruși. Apartamentele și vilele de vacanță pe malul Mării negre au devenit treptat locuințe de bază pentru mulți ruși.

Conform informațiilor primite din Centrul rusesc de la Burgas alți 6 000 de cetățeni ruși locuiesc în orașele mici din regiune. În timpul verii cifra depășește 12 000.
Consulul onorific al Rusiei la Burgas, Tonko Fotev, consideră că în realitate numărul rușilor stabiliți în aceasta zona este mai mare. În ultimul timp litoralul bulgăresc atrage mulți etnici ruși din Ucraina și Kazahstan.

„Cu șase ani în urmă, când am devenit primar al Burgasului, copii ruși au fost numai patru acum – 250”, a declarat Dimităr Nikolov. „În aceste condiții este nevoie de o școală rusească. Am trimis deja propunerea noastră Ministerului învățământului. Au loc tratative cu colegii lor ruși pentru stabilirea programului de învățământ.”

Există și variantă admiterii copiilor ruși într-o școală bulgărească în care să fie create clase cu profesori și programe din Rusia. Acum copii ruși frecventează școli bulgărești cu ore suplimentare de limbă și literatură rusă. Deschiderea unei școli ruse va contribui la scumpirea locuințelor în zona respectivă, sunt de părere agenți imobiliari.

Datorită invaziei „ruse” piața imobiliară s-a înviorat după cățiva ani de stagnare și chiar - scădere a prețurilor. La început principalii cumpărători au fost pensionarii ruși care și-au investit economiile în apartamente de vacanța situate în orașe mai liniștite precum Pomorie, Nesebăr, Ahtopol, Primorsko, Kiten sau Sozopol. Acum însă interesul este concentrat în Burgas - un mare port și centru industrial unde se află cea mai mare rafinărie din Sud-estul Europei proprietate a concernului „Lukoil”.
Rușii cumpără cu precădere apartamente de lux în apropiere de parcuri, policlinici și magazine.

Una din cele mai moderne clădiri construită în ultimii ani în apropierea parcului maritim a devenit proprietate rusească. În centrul orașului a apărut o mare librărie de carte rusă. Au fost deschise magazine pentru alimente din Rusia și restaurante cu tradiționala bucătărie rusă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG