Linkuri accesibilitate

„Cei mai bine plătiţi 30 de manageri la stat” (Adevărul)


„Moldova este un magnet pentru rablele din UE” (Adevărul).


Articolul de pe prima pagină din Adevărul se întitulează „Cei mai bine plătiţi 30 de manageri la stat”. Din acesta aflăm că cel puţin doi conducători de întreprinderi de stat au avut anul trecut venituri mai mari de un milion de lei. Este vorba despre managerii de la Air Moldova, Tutun-CTC. Pe locul trei s-a situat proaspătul vice-ministru al transporturilor cu 800.000 lei. Experţii consultaţi de ziar sunt de părere că salariile multora dintre manageri sunt exagerate, ţinând cont de performanţele modeste ale întreprinderilor pe care le conduc. Lista tuturor celor 30 cel mai bine plătiţi manageri la stat şi a salariilor acestora o găsiţi citind Adevărul de astăzi.

Din acelaşi ziar mai aflăm că „Moldova este un magnet pentru rablele din UE”- eliminarea restricţiilor la importul automobilelor mai vechi de şapte ani a dus la majorarea de 10 ori a numărului de maşini aduse în ţară. Autorul articolului tratează tendinţa ca pe un motiv de îngrijorare pentru starea ecologică din ţară.

Şi, comunitatea evreiască a răscumpărat de la stat ce-a mai rămas din clădirea vechii sinagogi de pe strada Rabbi Ţirilson, unde planifică să construiască un centru cultural iudaic.

De pe site-ul publika.md aflăm mai multe despre vânzarea fructelor şi legumelor pe marginea traseelor naţionale – un lucru tradiţional în Republica Moldova. La fel cum e tradiţională, din câte se pare, şi lipsa autorizaţiilor de comerţ dar şi a unui control al calităţii pentru acestea. „Solicitaţi de Publika TV, reprezentanţii Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor spun că nu pot lua nicio decizie în acest sens, deoarece este vorba de comerţul ilicit şi nu ţine de competenţa lor.”

Tot Publika anunţă despre încheierea cu succes a unei operaţii complicate pe cord care a avut loc ieri la Spitalul Clinic Republican. Pacientul, un băiat de 13 ani, care suferă de viciu cardiac complex înnăscut a fost operat de o echipa de cardiochirurgi din Moldova, care a fost asistată de un specialist din cadrul Departamentului chirurgie cardiovasculară al Spitalului universitar din Geneva. Alte trei operaţii sunt planificate pentru mâine şi poimâine.

Gazoductul Iași – Ungheni: „proiect de suflet” sau… ce?”, se întreabă Dan Dungaciu în Evenimetul Zilei şi face un apel la o înţelegere cât mai amplă a semnificaţiei acestui proiect: „Nimeni, niciodată, nu va cere R. Moldova să ignore complet aspectele comerciale sau economice. Ideea este însă de priorităţi. Dacă nu știi să își alegi bine prioritățile pe termen scurt, riști să pierzi pe termen mediu și lung. Iar dacă e să tragem linie, aici e miza întregii povești. Atât timp cât la Chișinău proiectul gazoductul Iași – Ungheni se gândește strict în termeni comerciali, și nu strategici, proiectul e născut mort. Menirea lui principală este ratată.”
XS
SM
MD
LG