Linkuri accesibilitate

Teroristul româno-sirian a fost adus în România printr-o „operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat.”
„România a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat” pentru aducerea lui Omar Hayssam la București.

Presedintele român a facut aceasta declaratie neasteptata, dupa ce a precizat ca cetateanul siriano-român condamnat pentru terorism nu a fost adus din Siria.

A fost, oare, rapit, Hayssam?

Traian Basescu a declarat clar că „nu a fost adus in baza unui tratat de extradare”.

Ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, presedintele a explicat ca din motive de securitate nu poate da mai multe detalii si a felicitate institutiile implicate in ultimii cinci ani in aceasta chestiune.

Este vorba despre „singurele institutii care nu vorbesc si nu fac declaratii publice” a mai adaugat Traian Basescu.

Omar Hayssam are 50 de ani si este singurul cetatean român trimis la inchisoare sub acuzatia de terorism.

Hayssam s-a nascut in Siria, dar are dubla cetatenie pentru ca a studiat si si-a construit afacerile in România.

In 2007 a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak in 2005.

Nu e clar daca pentru eliberarea lor statul român a platit recompensele cerute de rapitorii din Irak, dupa un plan facut la Bucuresti de Omar Hayssam: unele surse sustin ca negocierile care au avut loc au presupus si bani, care ar fi fost strinsi si de la investitorii arabi din România.

Presedintele Traian Băsescu a negat, insa, mereu aceasta presupunere, precizind ca cetatenii români ar fi fost oriunde pe glob in pericol, daca statul ar fi platit pentru eliberarea celor trei jurnalisti.

Omar Hayssam a fost inculpat aproape imediat dupa rapirea jurnalistilor in Irak, cu probe, dar in 2006, cind a fost eliberat pentru o operatie de cancer, a reusit sa fuga in Siria cu ajutorul unui vapor care transporta oi, dupa cum a povestit, mai tirziu, presedintele Traian Băsescu.

Sapte ani a durat aducerea lui Omar Hayssam in tara. Nu demult seful Serviciului Roman de Informatii sustinea ca teroristul cautat de romani se afla in Siria.

Presedintele Băsescu nu a confirmat acum acest lucru, poate tocmai pentru a sugera ca Bucurestiul nu a negociat in aceasta perioada cu regimul de la Damasc, considerat de aliatii occidentali ai României ca fiind ilegitim.

Pe de alta parte, relatiile dintre Bucuresti si Damasc au fost mereu cordiale, potrivit unei traditii din perioada ceausista.

Fostul dictator român, care a reusit sa devina mediator intre israelieni si arabi, a cultivat statele din Orientul Mijlociu, in asa fel incit conform unor date neoficiale, prin România ar fi trecut din 1980 pina la inceputul anilor 1990 circa o jumatate de million de studenti arabi.

Au existat perioade in ultimii 20 de ani, când in Siria, de pilda, intregul guvern vorbea româneste, pentru ca toti ministri isi facusera studiile in România.

Se pare ca si acum România este principalul furnizor de informatii pentru NATO in ceea ce priveste Orientul Mijlociu.

Dar, cu toate relatiile privilegiate pe care le are in zona, Bucurestiul nu a reusit sa obtina extradarea teroristului Hayssam desi in 2010 presedintele sirian Bașar al-Assad a fost in România si s-a aratat foarte prietenos cu Traian Basescu.

Acum un an a trecut de parlament tratatul de extradare cu Siria, dupa o perioada destul de lunga de gestatie.

Presedintele român l-a acuzat anii trecuti pe fostul sef al comisiei senatoriale de potitica externa, Titus Corlatean, actualmente ministru de externe, ca a blocat acest tratat.

Titus Corlatean provine din acelasi partid cu Omar Hayssam, iar Traian Băsescu sugera ca actualul ministru de externe ar fi incercat sa-l protejeze pe româno-sirianul care are o avere estimata la 100 de milioane de euro.

Omar Hayssam a fost unul dintre finantatorii socialistilor români, invitat mereu in grupul afaceristilor care-l insoteau pe fostul presedinte Ion Iliescu in turneele sale externe.

Hayssam facea, se pare, jonctiunea intre vechea aripa a Securitatii lui Nicolae Ceaușescu, filiera araba a traficantilor de tigari, si partidul cel mai puternic din România, capabil sa-i ofere protectie.

Hayssam a fost predat vineri dimineata politiei române pentru a-si ispasi pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pe care a primit-o pentru terorism.

Omar Hayssam este exponentul oligarhiei vechiului sistem, care a supravietuit inca 20 de ani dupa caderea comunismului, prin ramificatii politice si de afaceri.

O serie de lideri socialisti au fost in amicitii si afaceri cu cetateanul siriano-român condamnat pentru terorism acum sapte ani si adus in sfirsit in România pentru a-si petrece urmatorii ani in inchisorile de aici.
XS
SM
MD
LG