Linkuri accesibilitate

Situația României față de Moldova e comparabilă cu cea a RFG față de RDG în 1990 (Ziarul financiar).Cristian Pantazi publica pe site-ul Hotnews o sinteza de evaluare a vizitei presedintelui Traian Băsescu la Chișinău.

Semnificatiile sunt urmarite pe trei paliere: miza personala a presedintelui, cea bilaterala romano-moldoveana si cea care priveste doar parcursul Republicii Moldova.

Pantazi crede ca presedintele a fost interesat, in plan personal, sa-si consolideze capitalul de imagine.

Nu pentru că electoratul din Moldova l-ar mai putea vota direct, ci pentru ca ar sti sa rasfranga propriul capital de imagine asupra altor candidati in viitor.

Pe de alta parte, Băsescu pare constient de faptul ca, odata cu aceasta vizita, spatiul politic romanesc s-a extins si dincolo de Prut. Comentatorul gaseste ca reactia iritata a premierului Victor Ponta este un indiciu in acest sens.

A doua zi dupa vizita presedintelui, Ponta a declarat: „Eu mă duc cu treabă pe 27 august în Republica Moldova, președintele a fost cu sentimente frumoase”.

Ar putea intra de asemenea in discutie o eventuala cariera politica a lui Traian Băsescu in Republica Moldova, data fiind propunerea pe care i-a facut-o primarul liberal-democrat al Chișinăului, Dorin Chirtoaca: sa primeasca cetațenia moldoveneasca.

Comentatorul de la Hotnews acorda insa mai multa importanta mizei moldovenești a acestei vizite, in care Traian Băsescu ar fi transmis moldovenilor un mesaj extrem de important privind Transnistria: Chișinăul va trebui sa negociere singur cu Rusia.

România nu va face decît sa sustina punctul de vedere al Moldovei. Pe de alta parte, Chișinăul trebuie sa-si formuleze clar si urgent acest punct de vedere, sa fie pregatit de flexibilitate, dar hotarat sa nu cedeze nicio palma de pamant.

Acelasi comentariu vede si o miza bilaterala a vizitei oficiale a presedintelui roman: alaturi de imaginea Moldovei, ca tara cu sanse de aderare la spatiul european, si imaginea României a fost relansata.

Proiectele bilaterale perfectate acum plaseaza România in postura de actor regional, scrie Cristian Pantazi pe site-ul Hotnews.

Dorin Marius Lulea recomanda intr-un articol din „Adevărul” mai multa atentie la Ucraina, care, in opinia sa, blocheaza rezolvarea conflictului transnistrean.

Simpla inchidere a granitei ucrainene spre Transnistria ar fi sufocat economic regiunea separatista si ar fi grabit solutionarea.

Supozitia comentatorului este ca Kievul ar putea dori Transnistria pentru sine, ca sa consolidandeze procesul de „ucrainizare a Basarabiei”, inceput cu preluarea Bucovinei si Bugeacului.

„Ziarul financiar” propune vineri cititorilor sai un exercitiu de imaginatie: ce ar aduce României o eventuală unire cu Republica Moldova: un plus de 3,7 milioane de locuitori, o scadere a produsului intern brut pe cap de locuitor, avand in vedere diferenta de nivel de trai din cele doua tari, dar si o crestere a exporturilor, 13% mai mult teren agricol, o crestere cu 11% a retelei de drumuri si cai ferate (la fel de proaste insa ca acelea din România).

Desi Republica Moldova are un produs intern brut mai mic decat al judetelor romesti cu care se invecineaza, jurnalistii de la „Ziarul financiar” noteaza ca „România are nevoie de un nou obiectiv strategic după ce a intrat în Uniunea Europeană şi NATO”.

Practic, situatia României fata de Moldova este acum, se mai spune in acest articol, comparabila cu cea a Germaniei Federale fata de RDG in 1990.
XS
SM
MD
LG