Linkuri accesibilitate

Să nu transformăm orașul într-un cimitir.



Citesc în gazeta.ru că atributele funerare ar putea să dispară în curînd de pe marginea şoselelor din Rusia. În Duma de Stat a ajuns un proiect de lege care interzice instalarea de-a lungul şoselelor a crucilor, coroanelor şi pietrelor funerare. Autorii documentului sînt deputaţii unei regiuni autonome. Ei consideră că transformarea drumurilor în locuri pentru reculegere e un lucru inadmisibil.

Mi se pare că acest proiect de lege ar trebui să fie băgat în seamă de deputaţii şi cinovnicii autohtoni. Şi asta pentru că în anii dificili ai tranziţiei şi pe marginea drumurilor din Moldova au răsărit ca ciupercile cruci şi pietre funerare. Sînt foarte multe asemenea atribute funerare de-a lungul şoselelor. Şi în Chişinău, şi în provincie. Deunăzi am văzut o piatră funerară pe strada Munceşti. În alte zile văd o cruce pe strada Cuza-Vodă şi o altă cruce pe strada Sarmizegetusa.

Sper să fiu înţeles corect. Îmi pare rău pentru cei cărora le-au murit rudele. Dar cred şi eu că pietrele funerare şi crucile ar trebui să existe numai acolo unde oamenii sînt îngropaţi, adică în cimitire. Altminteri transformăm întreg oraşul într-un imens cimitir. Şi nu sînt sigur că e nevoie de aşa ceva.

Mi se pare că realitatea moldovenească e şi fără asta searbădă, plină de probleme, suferinţe şi drame. Mai oportun decît instalarea unei cruci pe marginea drumului, în locul în care a murit omul apropiat, este să ne amintim de acest om şi să mergem la cimitirul în care el e îngropat.

De fapt, dacă stau să mă gîndesc mai bine, asta e o problemă pe care edilii, cinovnicii şi politicienii autohtoni au ignorat-o cu desăvîrşire. Înţeleg că soluţionarea ei nu face mare rating, dar ar trebui odată să se mişte lucrurile şi în această privinţă...

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG