Linkuri accesibilitate

„Ce funcţii poate ocupa Traian Băsescu în Moldova?” (Adevărul)


„Cât ar câştiga România dacă s-ar uni cu Republica Moldova?” (Timpul).



Timpul preia un articol din Ziarul Financiar: „Cât ar câştiga România dacă s-ar uni cu Republica Moldova?”, se întreabă autorii acestuia. Tot ei răspund prin cifre: România ar avea un PIB mai mare cu 5,5 miliarde euro, exporturi mai mari cu 2,5 miliarde şi aproape 24 milioane de locuitori. În acelaşi timp, PIB-ul per capita al „noii” Românii ar scădea la 5,7 mii euro, având în vedere faptul că PIB-ul per capita al României a fost în 2012 de aproximativ 6,7 mii euro, în vreme ce al Republicii Moldova de doar 1,5 mii euro.

Lacurile din Chişinău, poluate de bacterii” mai scrie Timpul, care adaugă: oamenii nu se tem însă de microbi, ci de câinii care se scaldă acolo.

Din Adevărul aflăm că ministrul Sănătăţii şi şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină sunt în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate din cauza unui posibil conflict de interese, după ce oficialii au aprobat noua listă a medicamentelor compensate. Citind articolul, aflaţi de ce au apărut asemenea suspiciuni, dar şi care este reacţia demnitarilor la acuzaţiile care li se aduc.

Ce funcţii poate ocupa Traian Băsescu în Moldova?” este titlul unui alt articol din Adevărul, care examinează opţiunile unei cariere politice în Republica Moldova a preşedintelui României – o idee sugerată „mai în glumă, mai în serios” de către Dorin Chirtoacă. Astfel, Constituţia îi interzice domnul Băsescu să devină preşedinte în stânga Prutului, dar nu-l opreşte să fie parlamentar, primar sau consilier, cu o singură condiţie, însă: să obţină cetăţenia moldovenească. Ideea pare să nu-i displacă domnului Băsescu, care este extrem de popular la Chişinău, demonstrat şi de ultima „baie de mulţime” avută aici, de unde cu greu pare să fi fost desprins de către gărzile de corp. Lucru confirmat şi de către Petru Bogatu în editorialul său de astăzi din Jurnal de Chişinău: ”În urma dialogului informal, Traian Băsescu a obţinut o informaţie verificabilă şi sigură care întrece tot ce i s-ar fi putut lui comunica la Chişinău pe cale oficială. El s-a convins că societatea civilă din Republica Moldova este eminamente unionistă”.
XS
SM
MD
LG