Linkuri accesibilitate

„Avem o întârziere la capitolul umor, satiră...”


Nicolae Negru: „Atunci când un politician iese şi înjură într-o şedinţă a Parlamentului sau sare la bătaie, nu poţi să ignori un asemenea caz.”



„Scrisorile lui Buraga” este titlul unei emisiuni de satiră politică difuzată de mai mulţi ani de postul Jurnal TV, în care apar şi stau de vorbă măştile oamenii politici moldoveni. Uneori se înjură, se iau la bătaie. Alteori conspiră. De cele mai multe ori acţiunea se petrece la sediile de partid, prin birouri oficiale. În

multe cazuri replicile redau cuvânt în cuvânt ceea ce politicienii au spus cu adevărat, în viaţa reală. Nici nu mai este nevoie să le înfloreşti. Periodic, showul ia forma unei dezbateri televizate în care moderatoarea Vera Captari ridiculizează atât pretinşii politicieni invitaţi în studio, cât şi lacunele acestui gen de presă sau ale celor care îl practică. „Scrisorile lui Buraga” nu reprezintă prima încercare de face un asemenea show în Republica Moldova, dar este singura emisiune care se menţine. Nu în ultimul rând - datorită celui care stă în spatele pseudonimului Buraga, dramaturgul şi analistul politic Nicolae Negru. Într-un interviu, l-am întrebat la început de ce a ales şi acest gen.

Nicolae Negru: „Nu eu am ales genul acesta. Genul m-a ales, într-un fel, pe mine. Eu fac comentarii politice de obicei. Dar sunt unele lucruri, declaraţii, afirmaţii ale politicienilor pe care nu le pot include în comentariu. Toate declaraţiile acestea, un fel de materie primă, le folosesc în scrierile de satiric, umoristic, aşa cum iese. Nu întotdeauna iese bine, dar uneori nimeresc.”

Europa Liberă: V-aţi gândit vreodată că acest show ar îndeplini o funcţie pe care o îndeplineşte din ce în ce mai rar jurnalismul de aici, jurnalismul critic?

Nicolae Negru: „Eu am început această rubrică devenita emisiune încă la ziarul Jurnal de Chişinău. Se numea „Scrisori din Casa de Nebuni”. Descriam nişte acţiuni ale guvernării de atunci care parcă erau luate dintr-un ospiciu. Comportamentul actorilor politici, inconsecvenţa, incoerenţa lor chiar puteau fi privite ca o formă de alienare mintală. De la „Scrisorile din Casa de Nebuni” a pornit această idee a unei emisiuni televizate şi trebuie să spunem că efortul cel mai mare îi aparţine lui Val Butnaru. El a propus: hai Nicolae, scrie un scenariu, vom căuta măşti. Partea cea mai grea nu e să scrii textul, partea cea mai grea este să faci această producţie. Vreau să spun că am avut probleme cu măştile. Nu am putut găsi aici un producător de măşti şi a fost găsit tocmai în Statele Unite. Aici eu zic că este meritul lui Val Butnaru, cel mai mare merit. El a intuit impactul acestor emisiuni. Mai e şi un efort financiar, trebuie să spunem. Măştile costă, să fie produse şi aduse tocmai din Statele Unite.”

Europa Liberă: Este un autor american? Cum ştie să le facă?

Nicolae Negru: „Da, e un specialist american. Trimitem fotografii, trimitem caricaturi. Caricatura o face domnul Sergiu Puiu, un caricaturist, un pictor foarte cunoscut aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În Statele Unite există câteva showuri am putea spune de comedie politică. Sunt foarte populare. Mulţi tineri se informează despre evenimentele politice din aceste showuri, nu de la emisiunile de ştiri. Genul acesta este reprodus în mai multe ţări. În Egipt, a fost arestat recent un comedian care-l ridiculiza prea mult pe fostul preşedinte, dacă îi putem spune aşa, Mohamed Morsi, înlăturat de la putere. Aici, sunteţi aproape singurii. Cum vă explicaţi acest lucru? V-aţi dori concurenţă?

Nicolae Negru: „Da, desigur. Eu consider că noi avem o întârziere la capitolul umor, la capitolul satiră. Aceasta cere o anumită voinţă, cere o anumită principialitate, chiar şi o anumită echidistanţă, oricât ar părea de paradoxal. Eu am anumite preferinţe politice, ideologice, sper că lucrul acesta chiar se vede, dar respect anumite limite. Nu ascund că am privit emisiuni despre care vorbeşti. Internetul acum oferă posibilităţi largi în acest sens. Desigur, eu şi echipa cu care facem emisiunea aceasta încercăm să facem un lucru de calitate, la un anumit nivel, la un anumit standard, să nu coborâm prea jos, fiindcă într-un asemenea caz nu o să dureze mult. ”

Europa Liberă: Care-i atitudinea pe care o aveţi faţă de personaje? S-a observat că unii se pomenesc mai des în situaţii stupide decât alţii. Vă gândiţi la acest lucru când scrieţi, sau, pur şi simplu, ceea ce s-a întâmplat aceea şi apare în emisiune?

Nicola Negru: „Emisiunea este atât de frecventă încât nu am posibilitatea să aleg, adică asta îmi place, asta nu-mi place... Trebuie să bag tot materialul realităţii în aceste emisiuni şi, într-adevăr, unii se pomenesc mai des citaţi în aceste emisiuni, iar alţii mai rar. Aceasta depinde de comportamentul lor concret. Atunci când un politician iese şi înjură într-o şedinţă a Parlamentului sau sare la bătaie, nu poţi să ignori un asemenea caz. Sau, când un politician azi îşi laudă colegii iar a doua zi vorbeşte rău despre dânşii, iarăşi nu poţi să treci cu vederea un asemenea moment.”

Europa Liberă: Dar aveţi personaje preferate cărora le scrieţi mai uşor dialogul atunci când nu-l luaţi neapărat din viaţa reală. Daţi-ne un exemplu.

Nicolae Negru: „E adevărat. Ghimpu şi Voronin sun actorii care se exprimă cel mai plastic, pe care este uşor să-i modelezi în registrul comic, sau în registrul satiric. Filat, de exemplu, este foarte complicat fiindcă el întotdeauna vorbeşte foarte serios, foarte calculat, mai ales în ultima vreme este foarte calculat, foarte corect.”

Europa Liberă: V-aţi gândit că prin această emisiune, de fapt, îi faceţi simpatici pe aceşti politicieni?

Nicolae Negru: „Depinde, de la caz la caz. Arăt într-un fel că sunt şi ei oameni. Dar vreau să spun despre reacţia unor politicieni. Când le-a plăcut, de exemplu, o soţie de politician m-a văzut undeva şi s-a arătat foarte încântată de ceea ce fac eu, ca să treacă un timp şi să nu mă mai observe pentru că, de acum, i se părea că soţul ei este prezentat negativ. Vreau să spun că ei sunt foarte sensibili. Unii dintre ei se supără foarte repede. Şi atunci, ar trebui nici să comentez, nici să scriu. Ar trebui, în general, să mergem în vârful degetelor în jurul lor. Nu ne putem permite asta dacă ne respectăm ca societate, ca jurnalişti.”

Europa Liberă: Am observat că mai apare un personaj din când în când, Sculă de la Sculeni care vorbeşte cu politicienii la telefon şi le pune întrebări din partea calului său, nu din nume personal.

Nicolae Negru: „Este o invenţie acest personaj, nu este un caz real. Dar este vocea poporului, aşa încerc eu să o prezint.”

Europa Liberă. Vă mulţumim şi vă urăm mult succes mai departe cu emisiunea.

Nicolae Negru: „Şi eu vă mulţumesc. Sunteţi primii care s-au interesat de această emisiune.”

Europa Liberă: în afară de politicieni...

Nicolae Negru: „În afară de politicieni. Unii, într-adevăr, se miră. Adică mă întreabă: dumneata scrii aceste texte. Află, nu ştiu cum află că eu sunt. De fapt, nu ascund acest lucru, dar îl cunosc numai un cerc restrâns de oameni.”

Europa Liberă: Faptul că scrieţi la această emisiune nu vă afectează reputaţia de analist?

Nicolae Negru: „Păi tocmai de aceea am luat pseudonim ca să fie două persoane diferite. Îţi dai seama, iese Nicolae Negru, vorbeşte serios, face analize şi pe urmă...”

Europa Liberă: Oricum sunteţi acelaşi om. Nu vă este afectată reputaţia de analist, obiectivitatea?

Nicolae Negru: „Aşa e omul care scrie. În orice situaţie, el se dedublează. Poate nu întotdeauna se întâmplă chiar să fie de acord cu el însuşi. Eu nu vorbesc de autocenzură, sau ipocrizie. Analistul are rolul său. Dar când faci altceva, trebuie să foloseşti deja alte modalităţi de exprimare, alte procedee.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG