Linkuri accesibilitate

Tensiuni Israel-UE: Bruxelles-ul exclude orice ajutor către colonii din teritoriile ocupate


Inițiativa UE e pe cale de a torpila eforturile americane de relansare a dialogului israelo-palestinian.



Tratată doar in treacăt in Europa, știrea a facut efectul unei bombe in Israel: Uniunea Europeană și-a publicat noile directive privind cooperarea cu Israelul, iar acestea exclud orice ajutor si orice sprijin UE in direcția coloniilor israeliene din teritoriile ocupate.
Știrea a avut efectul unui cutremur de pământ în politica israeliană. Textul european era pregătit de mai multe luni. Decizia fusese luată in decembrie 2012, la o reuniune a miniștrilor UE de externe, când s-a hotărât că „niciun acord intre UE si statul Israel nu se va aplica în teritoriile ocupate de Israel in 1967”.
Niciun fel de cooperare, așadar, fie financiară, fie academică, cu entitățile israeliene situate in Ierusalimul de est, în fâșia Gaza, Cis-Iordania sau platoul Golanului. Asta exclude nu doar autoritățile locale, dar si ONG-urile israeliene din acele teritorii, cu excepția celor care activează în favoarea drepturilor palestinienilor.
Premierul Beniamin Netaniahu a convocat de îndată o reuniune de urgență a cabinetului, la care a declarat ca „Israelul nu va accepta niciun diktat impus din afara”.
La rîndul său, vice-ministrul israelian de externe Zeev Elkin a declarat chiar ca „e vorba de un document produs de birocrați care vor sa facă ceva politic, dar sfârșesc prin a face ceva machiavelic”.
In practică, orice entitate israeliană care va face apel la fonduri europene va trebui de acum înainte să dovedească că nu e in niciun fel implantată în teritoriile palestiniene, sau legată de vreuna care e instalată acolo.
Asta va afecta circa 40% din programele de cercetare sau universitare israeliene care beneficiază actualmente de fonduri europene. UE este primul partener comercial al Israelului si un contributor major la la cercetare si dezvoltare.
Unii oficiali israelieni au propus deja represalii: ca reprezentanții UE sa fie opriți sa mai circule in teritorii, de pilda, sau ca Israelul să împiedice UE sa mai verse subsidii Autorității Palestiniene, fără de care aceasta nu ar putea plăti nici măcar salariile funcționarilor.
In mare, însă, chestiunea e mai mult politică decât financiară. Inițiativa UE e astfel pe cale de a torpila eforturile americane de relansare a dialogului israelo-palestinian. Secretarul de stat american John Kerry ar trebui sa înceapă, peste cateva zile, o a șasea naveta între Israel și palestinieni, dar evoluțiile europene vor îngreuna asta.
Presa din Israel critică în același timp foarte sever și misiunea diplomatică israeliană de la Bruxelles, care nu a prevăzut nimic din această evoluție UE. Se uită faptul că de mai multe luni încoace o bună parte a corpului diplomatic israelian de pe toată planeta este în grevă, din pricina proastelor condiții de muncă și plată.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG