Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „O cale ar fi judecata, alta – Consiliul municipal.”Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat, astăzi, la o conferinţă de presă că la şase zile de la iniţierea campaniei „Chişinăul are nevoie de altceva” grupul său de iniţiativă a reuşit să adune peste 11 mii de semnături, a cincea parte din numărul necesar pentru depunerea cererii de organizare a unui referendum local pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Numai că, recent, o instanţă de judecată a respins solicitarea socialiştilor de a înregistra acest grup de iniţiativă. Astfel, semnăturile colectate nu au nici o valoare juridică constată Comisia Electorală Centrală. Cu toate acestea Igor Dodon spune că va insista asupra acestui plebiscit.

Chiar dacă instanţa i-a închis calea spre revendicarea unui referendum împotriva primarului Dorin Chirtoacă liderul socialiştilor, Igor Dodon, spune că oricum intenţionează să colecteze peste 100 de mii de semnături, dublu faţă de minimum necesar pentru iniţierea unui referendum local.

Dodon sugerează că ar exista cel puţin două modalităţi
Proteste ale socialiștilor la Chișinău împotriva primarului Dorin Chirtoacă
Proteste ale socialiștilor la Chișinău împotriva primarului Dorin Chirtoacă
prin care aceste semnături i-ar putea folosi pentru a-l demite pe Chirtoacă: „O cale ar fi judecata, alta – Consiliul municipal. Consiliul municipal poate lua o decizie în acest sens, în toamnă, la prima şedinţă a Consiliul municipal vom veni cu 100 de mii de semnături şi le vom pune pe masa primarului general şi pe masa Consiliul municipal. Vreau să vin cu un apel către groparul general Chirtoacă să şi-l ia pe moşul său Ghimpu şi să plece la Băsescu, la Bucureşti, unde poate este agreat şi este aşteptat.”

Solicitat de Europa Liberă, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, spune că semnăturile care vor fi colectate de acest grup de iniţiativă neînregistrat legal nu vor avea nici o valoare juridică, adică nu vor putea fi folosite la vreo acţiune împotriva primarului Chirtoacă:

„Atâta timp cât grupul de iniţiativă nu există juridic vorbind înseamnă că acest grup, pe cont propriu, îşi colectează semnături, pe foile lor netipizate. Aceste liste nu au fost eliberate de CEC. Ele nu poartă însemnele Comisiei, însemnele statale. Ele sunt colectate cumva în formă liberă. Şi aceste semnături probabil vor avea doar o încărcătură politică pentru ca iniţiatorii acestei idei să opună o presiune politică pe primarul general.”

Primarul Dorin Chirtoacă crede şi el că sub umbrela referendumului, Igor Dodon ar urmări de fapt obţinerea unor dividende politice: „Noi facem activităţi prin care cel puţin ceva se vede şi rămâne acestui oraş. Dânșii fac activitate ieftină politică de recrutare a membrilor prin metode ascunse. Că, de fapt, asta fac ei. Mint oamenii în legătură cu referendumul, care, din câte înţeleg, nu poate avea loc în condiţiile actuale. Dar în rest îşi formează o bază de date şi acumulează semnături pentru a putea lucra cu acei oameni în campanie electorală. Un piar ieftin, nici măcar sincer, din păcate. În rest, nu mă interesează, nu am nimic împotrivă şi le urez succes în toate.”

Codul Electoral prevede şi o alta modalitatea de iniţiere a unui referendum de revocare a primarului. Pentru aceasta este nevoie de 2/3 din consilierii municipali, adică, teoretic s-ar putea aduna o majoritate suficientă pentru organizarea referendumului, în cazul în care comuniştii, democraţii şi liberal democraţii s-ar coaliza în jurul acestei idei. L-am întrebat pe primarul Chirtoacă dacă se simte ameninţat?

„În Consiliul Municipal avem o situaţie dificilă e adevărat. Nu avem o majoritate nici democratică, nici de alt gen. În cazul în care vor dori să voteze împotriva primarului ceva este dreptul lor. Nu mă pot amesteca în activitatea Consiliului.”

Mai mulți observatori consideră că șansele primarului Chirtoacă de a-şi păstra funcția depind de atitudinea coaliției de guvernare, care, spun observatorii, nu a pus încă toate tunurile pe el.
XS
SM
MD
LG