Linkuri accesibilitate

Gușa plină


Societatea e dezagregată, e, de fapt, un soi de junglă, sloganurile care proclamă solidaritatea şi făurirea în comun sînt un balon de săpun.



Nu-i vorbă, nişte rămăşiţe ale bunului-simţ şi ale solidarităţii mai pot fi încă găsite în deşertul tranziţiei moldoveneşti, dar trend-ul dominant e altul: să-ţi umpli guşa pînă la refuz, să te ataşezi de bunurile acumulate într-atît, încît să nu mai întrezăreşti mare lucru dincolo de ele.

Societatea e dezagregată, e, de fapt, un soi de junglă, sloganurile care proclamă solidaritatea şi făurirea în comun sînt un balon de săpun. Omul preocupat de propria guşă ştie bine că se poate salva numai adunînd metodic bani. Zi şi noapte el se gîndeşte la facerea banilor, încearcă să găsească noi metode de a-şi lărgi bunăstarea.

Atunci cînd se întîlneşte cu prietenii şi rudele, discuţiile se centrează cu precădere pe lucrurile palpabile, folositoare. Se discută despre salarii bune, despre cum e să cumperi mai avantajos un automobil, se deapănă impresiile căpătate în tot soiul de călătorii prin locuri mai mult sau mai puţin exotice, se vorbeşte mult despre hainele cumpărate în aceste călătorii de neuitat, despre trimiterea copiilor la studii în străinătate. Mare e satisfacţia atunci cînd progenitura ta ajunge într-o universitate mai prestigioasă decît a cumătrului! Se discută despre viaţa adevărată, cea care nu e posibilă fără bani, fără bunăstare. Că doar n-o să vorbească nişte oameni serioşi despre fleacuri literare sau filozofice! Acestea sînt apanajul rataţilor şi proştilor!

În junglă competiţia ia forme specifice. Nu contează cum îţi umpli guşa, important ea să fie plină, să ai de toate. Atunci eşti cu adevărat om. Important e să fii pătruns de sentimentul că eşti în rînd cu învingătorii! Dar ce plăcere ţi se strecoară în suflet atunci cînd vezi că a ta căsuţă e mai impozantă decît cea a vecinului! Să moară capra vecinului! Nimic nu te leagă de acest vecin. Asta altundeva, peste mări şi ţări, oamenii formează o comunitate. Aici însă e o simplă îngrămădire de indivizi.

De aceea, cînd presa difuzează o nouă ştire despre suferinţa sau falimentul unui compatriot, tu îţi ciuleşti urechile nu din compasiune, ci pentru ca să simţi plăcerea că alţii o duc mai greu decît tine, omul cu guşa plină.
XS
SM
MD
LG