Linkuri accesibilitate

„O vizită bună pentru Băsescu” (România liberă)


Despre securitatea energetică a României (Adevărul)


Ziarul Romania libera publica o sinteza asupra vizitei la Chisinau a presedintelui Traian Basescu. „O vizită bună pentru Băsescu”, in care „a făcut o baie de mulţime în centrul Chişinăului, unde este foarte popular şi chiar a primit o invitaţie din partea primarului Dorin Chirtoacă să îşi continue cariera politică în Moldova după ce îşi va încheia mandatul de preşedinte. Ceea ce nu e o idee chiar atât de rea”, spune comentatorul Romaniei libere. Articolul atrage insa atentia asupra unor detalii care nu trebuie sa scape. Vizita a fost minutios pregatita. Ea nu este doar un raspuns la invitatia presedintelui moldovean Nicolae Timofti, ci marcheaza cel mai important moment de pana acum din procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana: apropiata semnare si respectiv parafare a Acordului de asociere la Uniunea Europeana si a Acordului de liber schimb. Potrivit lui Cristian Ghinea, citat de Campeanu, Basescu s-a aflat la Chisinau si pentru a sprijini actuala coalitie de guvernare, de fapt partidele pro-europene. De unde remarcele dure la adresa liderului comunist Vladimir Voronin, care a uitat cat era de proeuropean acum cativa ani, dupa cum, a spus Basescu, a uitat si ca parintii lui sunt ingropati la Dubasari. Presedintele roman a tintit in declaratiile sale si puzderia de organizatii nonguvernamentale instalate in Moldova pentru a convinge ca e buna asocierea cu Comunitatea Euro-Asiatica. A sarit insa in ochi, constata Cristian Campeanu, tonul prevenitor folosit de presedintele Basescu fata de Rusia, careia nu-i atribuie intentii de provocari in spatiul moldovean, inainte de Vilnius. „O atitudine foarte înţeleaptă”, considera Armand Gosu, care spune ca „sunt prea multe mize în joc şi prea multe dosare aflate în discuţie între UE şi Rusia pentru ca lucrurile să fie inflamate inutil cu declaraţii de la Bucureşti”.

De altfel si editorialul ziarului Romania libera insista astazi pe siguranta afisata de Basescu in aceasta atitudine prietenoasa fata de Rusia. „În mod sigur Traian Băsescu are suficiente informaţii exacte despre ceea ce se întâmplă în zonele sensibile dintre Prut şi Nistru”, spune autorul facand referire la intalnirea de la Bucuresti dintre Traian Basescu si şeful serviciului american de spionaj.

Referindu-se la sagetile trimise de Basescu in directia lui Vladimir Voronin, editorialistul de la Evenimentul zilei, Andi Lupu, le considera pur si simpu nimerite. Citam: „Câteva lovituri sub centură aplicate strategic, oricât de spectaculoase, vor fi date uitării în curând. Important e ca Voronin şi-ai lui să nu se mai ridice de la podea”. Autorul da asigurari ca un ton mai dur nu intimideaza pe nimeni la Cisinau, unde regula este „la razboi ca la razboi”.

Adevarul publica astazi, sub semnatura economstului Dumitru Chisalita, o analiza pe tema strategiei energetice. Autorul face diferenta intre independentă si securitate energetica si arata ca obtinerea unei productii interne de gaze suficienta nevoilor proprii nu va asigura neaparat si securitatea energetica a Romaniei. In cea de-a doua notiune intra si pretul acestei energii din resurse proprii. Daca nu va fi mai mic sau cel putin egal cu cel al energiei de import, s-ar putea sa nu fie cumparata nici macar acasa, daramite de catre partenerii externi.
XS
SM
MD
LG