Linkuri accesibilitate

Cum sunt ajutaţi romii din Moldova de mediatorii comunitari?


De Ziua internaţională a romilor la Chişinău, 8 aprilie 2013
De Ziua internaţională a romilor la Chişinău, 8 aprilie 2013

Aleşi din rândul minorităţii şi instruiţi, aceştia ar trebui să uşureze comunicarea dintre romi şi autorităţi.


În localităţile în care trăiesc cel puţin 150 de romi vor exista, în viitor, mediatori comunitari. Aleşi din rândul minorităţii şi instruiţi, aceştia ar trebui să uşureze comunicarea dintre romi şi autorităţi. Un fel de „traducători” între cele două părţi. Dintr-un total de 50, 15 mediatori comunitari sunt deja în acţiune. Ce se aşteaptă de la ei şi pe cât de apreciat este acest serviciu în rândul romilor, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Silvia Balan este mediator în satul Ciocâlteni unde locuiesc aproape 300 de romi. După ce a fost instruită în cadrul unui proiect cu finanţare externă, a fost angajată de autorităţile locale. Ea spune că unica cerinţă a fost să facă dovada că romii au încredere în ea şi o caută pentru a-i ajuta să-şi rezolve problemele:

„S-a atras atenţia ce poate face un mediator comunitar. Lucrez cu şcoala, cu grădiniţa, cu asistentul medical şi cu romii din localitate. Chiar nu demult eu am documentat nişte persoane, care aveau câte 20 de ani, familii, şi nu aveau documente. Am dus copii la grădiniţă, care nu puteau, nu ştiau ce să facă, nu aveau nici certificat de naştere.”

Şi cei 187 de romi din satul Mingir, raionul Hânceşti pot apela la ajutorului unui mediator. Din 2006, Valeriu Căldăraru îi îndrumă benevol şi neremunerat pe romi să se integreze în viaţa socială. El spune că dacă pe atunci, nici jumătate din copiii romi nu mergeau la şcoală, acum toţi se duc şi au rezultate notabile:

„Acum pot să spun că toţi copii sunt şcolarizaţi, ba mai mult, nu doar sunt şcolarizaţi dar au şi rezultate. Absolvesc anul de învăţământ cu diplome de reuşită şi note foarte bune. Dacă administraţia publică locală spune că problema e doar în romi, atunci eu spun că nu este doar în romi, dar nu neg că este şi în romi. Ca să-mi reuşească, au fost mai multe acţiuni, întâlniri cu părinţii, training-uri cu părinţi şi profesori, dezbateri. Nici părinţii nu mergeau la şcoală să vadă care este situaţia şi spuneau că profesorii nu sunt buni şi, invers, profesorii. În momentul în care îi pui faţă în faţă şi discută, vezi că realitatea-i alta.”

Formarea mediatorilor comunitari face parte din planul de acţiuni pentru anii 2011-2016 de integrare a romilor în societate şi asigurarea lor cu servicii sociale. Romii care vor fi mediatori comunitari urmează să fie selectaţi prin concurs, la propunerea comunităţii şi a organizaţiilor pentru romi din teritoriu. Liderii organizaţiilor de romi cred că pentru a-i ajuta, mediatorii trebuie să cunoască numaidecât specificul, tradiţiile şi legile interne ale romilor.

Marin Alla
Marin Alla
Marin Alla, liderul Uniunii tinerilor romi din Republica Moldova, spune că după ce va fi aprobat regulamentul de activitate a mediatorilor şi serviciul va fi extins, romii implicaţi urmează să fie instruiţi de fiecare minister în parte, aşa încât să poată răspunde la orice solicitare:

„După aprobarea acestui regulament urmează doar să fie instituţionalizaţi mediatorii. Şi fiecare minister cheie, conform fişei-post, trebuie să organizeze instruirea acestor mediatori şi totodată administraţia publică locală, nivelul unu, nivelul doi, conform regulamentului, trebuie să îşi asume responsabilitatea de a-i instituţionaliza şi de a-i oferi un birou în primărie pentru a fi eficient acest mediator.”

Atunci când a fost pus în dezbatere regulamentul, romii au insistat ca această funcţie să le revină unor persoane de aceeaşi etnie, iar autorităţile locale să se implice pentru ca mediatorii să nu fie angajaţi la modul formal, explică Marin Alla. El spune că serviciul s-a dovedit a fi util şi de aceea trebuie de urmat după acelaşi model:

„Mediatorul comunitar a reuşit deja în zeci de cazuri să soluţioneze probleme precum abandonul copiilor, integrarea copiilor în şcoală, favorizarea accesului la serviciile de stat oferite, inclusiv facilitarea accesului doctorului în comunitate şi invers, a femeilor însărcinate la instituţia medicală, la centrul medicilor de familie. Mediatorul comunitar din Republica Moldova va fi acel element care va demonstra oportunitatea de a integra comunitatea romă în societate.”

Funcţia de mediator comunitar este răspândită în mai multe state europene precum Belgia, Franţa, Finlanda sau România. Pentru că romii tind să se izoleze de viaţa comunităţii, problemele lor par să se închidă într-un cerc vicios, spun reprezentanţii romilor, care au siguranţa că mediatorii i-ar putea apropia pe romi de autorităţile locale.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG