Linkuri accesibilitate

Schimburile comerciale moldo-române în vădită ascensiune (Adevărul)


Admiterea în universități (Ziarul Național).
Cele mai citate de presa de la Chişinău declaraţii din interviul acordat de preşedintele român Traian Băsescu în exclusivitate postului nostru de radio cu o zi înainte de a vizita Chişinăul sunt cele ce se referă la integrarea europeană şi reglementarea transnistreană.

Traian Băsescu numește un termen de aderare a R. Moldova la UE, este head-line-ul unui articol din ziarulnaţional.md în care este citată declaraţia liderului de la Cotroceni despre faptul că ar crede că Moldova poate deveni membră a UE în 10-12 ani.

Excluderea aşa-numitei „varianta Cipru” pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană i se pare cea mai importantă declaraţie din interviu portalului 24h. md. Şansele Moldovei de a se integra în Europa, atât timp cât diferendul transnistrean nu este rezolvat şi atât timp cât trupele ruse staţionează în stânga Nistrului, este exclusă. Categoric Uniunea Europeană nu va mai repeta eroarea Cipru...” este citat preşedintele Român.

Un articol pe marginea schimburilor comerciale moldo-române, în vădită ascensiune în ultimul deceniu în care au crescut de cinci ori, dar şi a investiţiilor românesti în economia moldovenească, care în trei ani s-ar fui majorat cu 40%, public cotidianul “Adevărul”. Este rezultatul unor interese pus economice, ţin însă să explice experţii citaţi de publicaţie. Relaţiile economice moldo-române s-au dezvoltat chiar şi pe, timpul lui Voronin, observă publicaţia.

Un editorial semnat de redactorul-şef adjunct al aceluiaşi cotidian, Valentina Basiul, se referă la lupta informaţională moldo-ruso-transnistreană în subiectul posturilor de control de pe Nistru pe care Chişinăul ar fi pierdut-o aşa cum I se pare autoarei. De ce diplomaţii lui Ştanski sunt mai vizibili decât cei de la Chişinău, se întreabă ea. Pentru că în timp ce autorităţile moldovene sunt secretoase şi greu abordabile de presă în subiecte delicate de genul enunţat mai sus, liderii separatişti ştiu când şi cum să scurgă informaţiile de care au nevoie să ajungă la presă, este concluzia autoarei. Astfel despre punctele de control s-a aflat din presa separatist şi cea rusă.

Admiterea în universităţi este totuşi de departe subiectul cel mai discutat astăzi. „Publika TV” face pe site-ul său un top al celor mai scumpe facultăţi din ţară, primele în el figurând în mod previzibil stomatologia, cu 20 de mii de lei anual, şi farmacologie, cu o taxă de 18.200 de lei. Studiind cifrele referitoare la absolvirea liceului şi admiterea în universităţi, „Ziarul Naţional” ajunge la concluzia că la 16 000 de absolvenţi care au trecut cu bine BAC-ul, există o ofertă mai mult decât generoasă: 11 000 de burse în străinătate şi 21 de mii acasă.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG