Linkuri accesibilitate

Situaţia economică din regiunea transnistreană se înrăutăţeşte pe zi ce trece (I. Preașca/Adevărul)


Renovarea şi europenizarea bulevardului Ştefan cel Mare, un proiect antiecologic (Adevărul).



Un comentariu semnat de Petru Bogatu în „Jurnal de Chişinău” explică cu lux de amănunte „cum se va răzbuna Moscova pe Republica Moldova dacă ea va merge în UE.” Deşi în comentariu sunt invocate declaraţiile consilierului preşedintelui rus pe probleme economice Serghei Glaziev, în raport cu Ucraina, comentatorul se declară ferm convins că aceiaşi „strategie a şantajului” va fi aplicată de Rusia şi faţă de Moldova. În cadrul unui simpozion pretins ştiinţific de la Moscova, acesta i-a cerut Kievului într-o formă ultimativă să renunţe la Uniunea Europeană în favoarea procesului integraţionist euroasiatic, în caz contrar Rusia va supune Ucraina unor dure sancţiuni economice. „Schimbul liber de mărfuri între cele două state va fi anulat, se vor impune taxe vamale protecţioniste, monopolurile energetice îşi vor creşte preţul exportului spre Ucraina. Astfel, Moscova a trecut de la provocări voalate şi aluzii răutăcioase la ameninţări directe, conchide autorul.

Potrivit editorialistului Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” retragerea de pe ordinea de zi şi amânarea până în toamnă a celei de a doua lecturi a proiectului de lege vizând controlul migraţional pe segmentul transnistrean al frontierei estice a reprezentat momentul cel mai enigmatic al ultimei şedinţe a Parlamentului, înainte de plecarea deputaţilor în vacanţa de vară. Impresia sa e că liderii coaliţiei de guvernământ au dat înapoi în faţa presiunii Moscovei şi a comuniştilor, care, de altfel, s-au şi grăbit să-şi atribuie o mică victorie.

Ion Preaşca de la „Adevărul” observă, citând date statistice, că situaţia economică din regiunea transnistreană se înrăutăţeşte pe zi ce trece. În luna iunie, bunăoară, s-a înregistrat o scădere de circa trei ori a exporturilor. Experţii susţin că înrăutăţirea situaţiei economice din regiune ar putea fi şi unul din factorii ce l-au forţat pe liderul de Tiraspol Evgheni Şevciuk să adopte decizii ce au dus la tensionarea situaţiei la Nistru. „Prin unele decizii adoptate recent, Şevciuk încearcă să demonstreze loialitatea sa faţă de Moscova, pentru a atrage fluxuri financiare din Rusia”, afirmă expertul Oazu Nantoi.

Un proiect antiecologic - astfel este calificată de către preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, în „Adevărul”, renovarea şi europenizarea bulevardului Ştefan cel Mare, de la rețelele subterane până la iluminare şi parcări, intenţionată de autorităţile capitalei până în 2015. Criticile „verzilor” se referă la defrişarea intenţionată a tuturor arborilor de pe acest bulevard. „Este încă o aberaţie a conducerii oraşului. Copacii de 50-60 de ani trebuie păstraţi, iar cei răi – replantaţi. Orice defrişare se permite în urma evaluării impactului acesteia”, explică Garaba.
XS
SM
MD
LG