Linkuri accesibilitate

De ce se bucură Băsescu de atâta popularitate în R. Moldova? (Evenimentul zilei, ediţia de Chişinău)


„Justiţia a intrat în regim de telenovelă” (Adevărul)


Un comentariu pe marginea interviului acordat de presedintele Traian Basescu in primul numar al edititiei de Chisinau a ziarului Evenimentul zilei face astazi Eugen Tomac, pe pagina electronica a editiei centrale. Tomac tine sa explice cu mai multe detalii de ce se bucura Basescu de atata popularitate in Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

In interviul cu pricina, seful statului roman evoca in special chestiunea facilitatilor acordate la redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni, dar si o explicatie de ordin emotional: moldovenii isi vor fi dat seama ca sunt iubiti. Eugen Tomac trece in revista argumentele consecventei de care a dat dovada omul politic Traian Basescu in abordarea problematicii legate de Republica Moldova ca prioritate. Aceasta prioritate a fost anuntata la doar cateva minute de la declararea sa drept castigator al alegerilor prezidnetiale din 2004. Citam: ”Era prima dată când auzeam că de la Bucureşti se vorbeşte, oficial, despre necesitatea de a avea o relaţie specială cu Basarabia. Acest mesaj a avut un impact extraordinar la Chişinău, în plină epocă Voronin, când oamenii erau din nou prigoniţi doar pentru că nu acceptau minciunile ideologiei bolşevice şi pentru că doreau să-şi păstreze identitatea.” Eugen Tomac mai spune in Evenimentul zilei, si il citam din nou, ca ”din perspectiva provocărilor geopolitice din zonă, Preşedintele Basescu reprezintă garanţia sigură a salvgardării intereselor specifice şi concrete ale românilor de pe cele două maluri ale Prutului în aspiraţiile lor fireşti pe un drum comun în Uniunea Europeană”.

Doua comentarii se ocupa astazi de presa proasta pe care a ajuns sa o aiba justitia in Romania. Andrei Plesu scrie in Adevarul ca mitologia traditionala zeitei a fost dislocata, „Justiţia a intrat în regim de telenovelă. O vedem consumîndu-se, în serial, la televizor, o vedem hărţuită pătimaş pe bază de partizanat isteric, o vedem drapată în lacrimi şi suspine, transformată în circ mediatic” (am citat). I se pare suspect ca unicele argumente impotriva credibilitatii justitiei sunt reductibile la manevre ale atotputernicului Traian Basescu impotriva adversarilor sai politici. Plesu mai adauga o reflectie, dedusa din tripla sa experienta de demnitar: ministru al culturii, ministru de externe, consilier prezidential. Cum or reusi unii sa adune averi din salariile aferente acestor functii? ”Sunt de acord, spune el, cu prezumţia de nevinovăţie şi detest asocierea spontană a averii cu ilegalitatea. Dar mă mir! Cum reuşesc unii să aibă o onestitate atît de…lucrativă?”.

Populatia Romaniei pare sa aiba „o simpatie instinctivă faţă de infractori”, constata Mircea Mihaies in Evenimentul zilei. Imediat ce vreo notabilitate intra „la zdup”, „se dezlănţuie regimentul lăudătorilor: c-a fost om bun, c-a dat de pomană, şi-a iubit familia, a ctitorit biserici, a salvat câini, a ţinut post, a tuns iarba”. Tehnica nu i se pare noua. Citam din nou: „Ca în fotografiile retuşate din vremea comunismului, tovarăşii de banditisme se estompează treptat, pentru ca finalmente profilul Marelui Om să strălucească imaculat într-o stampă marţială”. Rezultatul: „N-am auzit nici la primirile în Academie elogii mai sforăitoare ca după procesele lui Adrian Năstase şi Relu Fenechiu” - acesta din urma, ministru al transporturilor in guvernul lui Victor Ponta. Concluzia articolului: „ne-am specializat în tămâierea condamnaţilor”.
XS
SM
MD
LG