Linkuri accesibilitate

Emoție în Statele Unite în jurul unui verdict


Un demonstrant în fața tribunalului din Florida cu imaginea lui Trayvon Martin pe tricoul lui
Un demonstrant în fața tribunalului din Florida cu imaginea lui Trayvon Martin pe tricoul lui

Justiția l-a declarat nevinovat pe George Zimmerman pentru uciderea unui adolescent de 17 ani, Trayvon Martin, in localitatea Sanford din Florida



După 16 ore de deliberări, o curte cu juraţi din Statele Unite a decis noaptea trecută că George Zimmerman este nevinovat pentru că l-a împuşcat pe adolescentul de 17 ani Trayvon Martin in localitatea Sanford din Florida. Potrivit verdictului, George Zimmerman a actionat in autoapărare. Adolescentul, de culoare, nu era înarmat. Decizia juriului a stârnit imediat reactii de condamnare din partea unor grupuri care apără libertăţile civile.

Cazul a fost urmarit îndeaproape de presă şi de opinia publică americana.
Intimplarea tragică a avut loc intr-o noapte de februarie 2012. George Zimmerman este un hispanic alb şi actiona in comunitatea micii localităţi ca un poliţist voluntar. Era inarmat. Adolescentul i s-a părut că ar fi vrut sa il atace. Zimmerman a scos arma şi l-a împuşcat mortal.

Cazul nu ar fi fost atit de mediatizat daca poliţia l-ar fi arestat imediat pe Zimmerman si ar fi inceput cercetările. Arestarea lui a survenit abia după șase saptamini, perioada in care atit presa cit si opinia publică au protestat, dînd o dimensiune rasistă întregii întimplări. Ca urmare şeful poliţiei locale a fost demis si s-a inceput o investigaţie. Şi preşedintele american Barack Obama s-a pronunţat în legatură cu tragedia, spunind ca „daca ar fi avut un băiat, ar fi arătat al fel ca Trayvon”.

Angela Crey, avocata statului Florida, a declarat pe această temă: „Dacă problema rasială a fost in mintea lui Zimmerman credem că am adus dovezile necesare că Zimmerman ştia cine e Trayvon Martin. Dar dreptul de a purta o arma este un drept în care credem cu totii, eu in mod special. Ceea ce dorim este responsabilitate in a folosi armele, mai ales cind e vorba de posibilitatea de a omori pe cineva. Oamenii care au arme trebuie să nu depăşească nişte limite şi eu cred că în acest caz, limitele au fost depăşite.”

Procurorul acuzării Bernie De la Rionda s-a declarat dezamagit de verdict: „Sunt dezamagit de verdict, dar il vom accepta. Trăim intr-o ţară mare care are un sistem de justitie exceptional. Nu este perfect, dar este cel mai bun din lume şi vom respecta verdictul curtii cu jurati.”

Unul din avocatii domnului Zimmerman, Mark O'Mara s-a declarat încintat de verdict:
„Bineînţeles că suntem foarte încintaţi. George Zimmerman nu a avut nici o altă vină decit că s-a apărat. Sunt bucuros că juraţii au înţeles cazul in acest sens şi că juraţii, care au avut toate informatiile despre Zimmerman, au luat aceasta decizie, ştiind tot ce se putea stii despre el si despre presupsele sale motive şi au luat aceasta decizie…”

După pronunţarea deciziei, scrie agentie Reuter, oamenii adunaţi în jurul tribunalului au început să plîngă. Părinţii băiatului nu au fost in sala de tribunal la citirea verdictului, dar tatal său a trimis un mesaj Twitter spunind că i se rupe sufletul ca tată, dar credinţa lui este nestrămutată şi că speră ca „impreună să poată împiedica astfel de tragedii să nu se mai intimple.”

Avocatul familiei băiatului a spus, citat de Reuter, că spera ca reacţia oamenilor la verdict să fie paşnică. Activistul pentru respectarea drepturilor civile, pastorul Jesse Jackson s-a declarat dezamagit de verdict: „Ne rugam pentru familia Martin. Sunt foarte dezamagit de verdict. Se spune că Zimmerman este nevinovat. A fost vinovat că a ucis un băiat neinarmat, care se duce singur spre casă în treaba lui…”

In oraşele Oakland, Chicago, San Francisco şi Los Angeles, zeci si sute de oameni s-au adunat pentru a-şi arăta solidaritatea cu familia băiatului. La Oakland, scriu agentiile de ştiri, manifestantii au spart geamuri şi au scris graffiti pe maşini, iar la Los Angeles politia a luat măsuri speciale de protecţie. La una din aceste manifestatii a fost ars steagul american.
XS
SM
MD
LG