Linkuri accesibilitate

In ciuda protestelor lor, popularii din PPE sint asociați acum în Europa cu măsurile de austeritate.In Europa Centrala si de Răsărit, guvernele de centru dreapta din familia popularilor europeni au avut de suferit in ultimul timp infringeri in alegeri. O explicaţie ar putea fi masurile de austeritate financiare promovate de aceste guverne, dar si „oboseala” electoratului cu aceiasi lideri la putere. Exemplele sunt in Georgia, Ucraina, Cehia, România. De la Bruxelles, Dan Alexe priveste la aceste evolutii regionale.

Partidul Popular European (PPE), formațiunea transnațională creștin-democrată din Parlamentul UE, își organizează la Chișinău cea de-a treia întâlnire la vîrf în cadrul Parteneriatului Estic.

Intâlnirea - cu participarea liderului istoric al PPE, fostul premier belgian Wilfried Martens, precum și a liderilor Armeniei (Serj Sargsian) și Georgiei (Miheil Saakașvili) - are loc pe fundal unei rechestionări a doctrinei și viitorului PPE, în contextul crizei actuale.

Nimeni nu este pregatit sa o spună deschis, însă experții interni ai PPE sint convinși că popularii vor pierde teren in alegerile europene de anul viitor, 2014, in favoarea socialistilor si, probabil, in unele țări, a ecologiștilor.

In ciuda protestelor lor, popularii sint asociați acum în Europa cu măsurile de austeritate. Politicienii PPE domină instituțiile europene, de la președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pîna la șefa justiției UE, Viviane Reding, si presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, unul din principalii sustinatori ai măsurilor de austeritate. Ei au pierdut de altfel mult teren, în ultima vreme, în Europa centrală și de est.

Lituania, care conduce UE pina la sfârșitul anului, si Croația ce tocmai a intrat in UE, sint conduse de social-democrați. Bulgaria, Slovenia si Slovacia sînt de asemenea conduse de formațiuni de stânga.

Cehia, la rândul ei, tocmai s-a dotat cu un guvern interimar de stânga, după recentul și traumaticul scandal politic. In realitate, în acest moment, cu excepția măruntei Letonii, doar Ungaria si Polonia mai sint conduse în Europa de Est de coalitii ale dreptei populare si conservatoare afiliate PPE.

Ba chiar, se poate spune că doar în Polonia formațiunea lui Donald Tusk, Platforma Civică, afiliată PPE, este un partid respectabil și respectat, premierul Tusk însuși părînd a fi destinat unei cariere politice la nivel european.

In Ungaria, FIDESZ-ul lui Viktor Orban, de asemenea afiliat PPE, este din ce in ce mai contestat, chiar în cadrul propriei lui formațiuni pan-europene.

PPE rămâne un grup transnațional compus din oameni cu interese diverse si din formațiuni politice heteroclite, mult mai compozit decit gruparea socialistă rivală. Desi ramane deocamdată principalul grup din Parlamentul european, PPE e o formatiune ce se straduie din ce in ce mai greu sa-si gaseasca o linie politica coerenta.
XS
SM
MD
LG