Linkuri accesibilitate

Serghei Magnițki condamnat postum pentru evaziune fiscală


Redeschiderea cazului Magnițki a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului, care au calificat-o drept ilegală.



Joi un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat de evaziune fiscală pe avocatul rus Serghei Magnițki. El a murit în închisoare în 2009, la vârsta de 37 de ani, iar rudele și prietenii susțin că decesul a survenit după ce ar fi fost bătut și nu i s-a acordat asistență medicală.

Este prima oară când Rusia a judecat un răposat, în ciuda opoziției explicite a rudelor acestuia. Avocatul Dmitri Haritonov, care l-a reprezentant pe Magnițki în instanță vreme de un an, a declarat departamentului rusesc al Europei Libere că procesul postum este o farsă la care el și văduva lui Magnițki, pe care o reprezintă acum, au refuzat să participe.

Magnițki a fost acuzat de evaziune fiscală în 2008 după ce a dat în vileag o înșelăciune impozitară de 230 de milioane de dolari, în care ar fi fost implicați oficiali guvernamentali și polițiști.

Deținerea lui vreme de 11 luni și decesul din 2009 au provocat proteste internaționale, iar Statele Unite au impus anul trecut sancțiuni persoanelor pe care le consideră vinovate de moartea avocatului.

Astăzi tribunalul moscovit l-a găsit vinovat și pe șeful firmei Hermitage Capital, William Browder, de evaziune fiscală în sumă de aproximativ 17 milioane de dolari. Browder a fost condamnat la nouă ani de închisoare și i s-a interzis să mai facă afaceri în Rusia.

Investitorul britanic originar din Statele Unite, judecat în contumacie, conduce o campanie internațională de demascare a corupției și de pedepsire a oficialilor ruși pe care-i consideră vinovați de moartea lui Magnițki. Rusia are șanse mici să-l întemnițeze pe Browder într-o colonie cu regim general, cum a anunțat astăzi judecata. El trăiește în Marea Britanie, iar Interpolul a refuzat să-l pună pe lista persoanelor căutate, considerând acuzațiile care i se aduc politice.

Când se afla în detenție, Magnițki s-a plâns că este maltratat și că i se refuză în mod deliberat asistența medicală. Avocatul care suferea de hepatită, diabet și o afecțiune cardiacă, i-a acuzat pe oficialii închisorii că vor să-l forțeze să se recunoască vinovat de evaziune fiscală și să depună mărturie împotriva lui Browder.

Chiar și consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a spus că a găsit dovezi că Magnițki a fost bătut. Dar președintele rus Vladimir Putin a respins aceste acuzații, insistând că Magnițki a murit de insuficiență cardiacă.

Autoritățile ruse au închis cazul Magnițki după moartea avocatului, dar l-au redeschis în baza unei legi noi care permite procesele postume. În viziunea autorilor ei, legea ar fi fost bună pentru că ar fi permis rudelor celor decedați să curețe reputația celor dragi după moarte.

Dar redeschiderea cazului Magnițki a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului, care au calificat-o drept ilegală inclusiv pentru că s-a făcut fără acordul rudelor dispărutului.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG