Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Guvernul de la Chișinău are o viziune clară: suntem europeni...”


La reuniunea PPE de la Chișinău
La reuniunea PPE de la Chișinău

Conciliabulele liderilor PPE la Chișinău.



Cele trei tari ex-sovietice conducatorii carora si-au dat intilnire Chisinau fac parte din Parteriatul Estic si vor merge in toamna la un important summit al acestei initiative europene la Vilnius. Asa ca subiectul principal al discutiilor a fost pregatirea de acest eveniment.

Moldova a folosit prilejul pentru a-si reafirma angajamentul clar de a face reforme substantiale pentru a se apropia cit mai mult de UE.

„Guvernul de la Chișinău are o viziune clară: suntem europeni și dorim să aderăm la familia europeană. Este o alegere a valorilor și a solidarității. Împreună trebuie să câștigăm perspectiva europeană, în primul rând, la noi acasă. Printr-o economie puternică, instituții ce funcționează democratic și o justiție ce nu pune în pericol securitatea statului”, a declarat premierul moldovean, Iurie Leanca, dupa runda principala de discutii.

„Ne-am convins inca o data ca Moldova are prieteni sinceri in UE si ca nu suntem
inguri pe drumul,pe care am pornit”, a spus la randul sau liderul celui mai mare partid de la guvernare, liberal-democratul Vlad Filat.

„Usile Uniunii Europene se vor deschide neaparat pentru Republica Moldova, daca ritmul reformelor va fi pastrat si stabilitatea politica va fi mentinuta”, le-a spus demnitarilor moldoveni liderul Partidului Popular European, Wilfried Martens. Asta dupa ce spusese ceva mai devreme ca ultima criza politica abia depasita de politicienii proeuropeni de la Chisinau a aratat cit de multe mai sunt de facut in acest stat.

Mult mai aspre au fost cuvintele adresate de liderul celui mai important partid din Parlamentul European, Georgiei, tara reprezentata la summit de catre presedintele sau, Mikheil Saakashvili.

„Noi ne dorim un acord de asociere Georgia, dar el nu poate fi realizat cu orice pret. Exista probleme serioase in aceasta tara, in primul rind cu justitia selectiva. Este unadmisibil sa se tina in detentie un fost premier pe motive politice, sa se constranga militantii partidelor din opozitie, sa se faca declaratii in raport cu ei incalcindu-se orice limite ale prezumtiei nevinovatiei”, a explicat Wilfried Martens.

Vorbind despre viitorul Parteneriatului Estic, demnitarul a spus ca UE va continua sa sprijine aceste tari pentru ca in ele sa nu se produca derapaje.

Presedintele georgian, Mikheil Saakashvili (preşedintele Partidului Mişcarea Naţională Unită), a declarat la reuniune ca Moldova ar fi „un exemplu uimitor al ceea ce inseamna puterea de transformare a UE”.

Totodata liderul de la Tbilisi a regretat ca tara sa a fost impinsa inapoi in drumul sau european tocmai atunci cind se parea ca detine biletul cistigator.

„Sunt dificultati provizorii, care s-au intimplat din cauza ca Rusia a facut tot ca sa scoata Georgia de pe fagasul sau european”, a spus Saakashvili. „Moldova ar trebui sa fie vigilenta ca sa nu pateasca la fel”, a mai avertizat domnia sa.

Presedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, prezent si la reuniune, nu a pomenit nimic, cel putin in discursul sau public, despre recenta declaratie scandaloasa a unei avocate parlamentare de la Chisinau, care a numit Armenia stat „agresor” in conflictul din Nagorno-Karabah, intr-un discurs sustinut chiar in Parlamentul de la Erevan.
Avocata va fi totusi probabil concediata dupa ce a fost nacuzata de neprofesionalism de o comisie parlamentara ce a organizat astazi, audieri in acest caz.
Previous Next

XS
SM
MD
LG