Linkuri accesibilitate

Abuzurile și sadismul unor polițiști crează tensiune în Ucraina


Viața locuitorilor din Vradiivka pare să se desfăşoare sub semnul fricii de ani de zile.



Situatia din satul ucrainian Vradiivka seamană foarte mult cu un scenariu de film poliţist sau chiar cu un film de groaza. Un sat linistit in care părea ca nu se intimpla nimic neobişnuit. Un viol si o crimă din anul 2011 au schimbat însă locul. De ani de zile oamenii suspectau ca ceva foarte rău se intimplă la sectia lor de politie. După doi ani de la acea tragedie, sătenii au inceput să vorbeasca pentru ca o tinara de 29 de ani, Irina Kraşkova a decis să acuze doi ofiţeri de politie şi un localnic ca au batut-o şi violat-o la sfirşitul lunii trecute.

Cei trei oameni sunt in arrest preventiv, dar arestarea lor a avut loc după ce sute de săteni au protestat revoltaţi. Localnicii spun ca drame precum cea a Irinei s-au mai intimplat, dar autorităţile au reusit să acopere totul.

In 2011, Alina Porkul avea 15 ani. A fost bătută, violate şi omorită. Cazul ei a ramas nesoluţionat şi 11 oameni au depus marturie. Dintre cei 11, doi s-au sinucis iar al treilea este inca in arestul politiei. Tatăl Alinei crede că fiica lui si Irina Kraşkova sunt surori in suferinţă şi cazurile lor seama ca doua picaturi de apă:

„Daca judecăm după fotografiile fiicei noastre si ale Irinei, atacurile au fost la fel. Au fost batute în cap. Au ochii umflaţi de la batai. Ochiul din stinga si obrazul din dreapta . Irina a reuşit să supravieţuiască atacului, dar fiica noastra a fost aruncata intr-o apă, intr-un eleşteu.”

Tatăl Alinei spune că nu au fost gasite amprente nicaieri. Nici măcar pe lucrurile fetii, ceea ce il face să creadă că cei care au omorît-o „ştiau meserie, ştiau ce fac”.
După protestul masiv al localnicilor, Procuratura regională a redeschis investigaţia în cazul morţii Alinei. Sătenii spun că unul dintre cei doi poliţişti pe care ii acuză Irina Kraşkova este cunoscut ca beţiv şi sadic şi că pînă acum au fost protejaţi prin legăturile politice pe care le au.

Vradiivka - de la revoltă la viața civilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00


Procuratura a anunţat că va investiga şi cele doua sinucideri stranii petrecute in 2011 in legatură cu moartea Alinei. Se banuieste că martorii au fost torturaţi ca sa faca declaraţiile dorite de poliţie. Mama unuia dintre cei care s-au sinucis in arest preventiv, Vera Pidhursky spune că nici astazi ea nu ştie de ce a fost arestat băiatul ei. Oleksandr Pidhursky a murit la 7 zile după ce a fost arestat şi in timpul detenţiei nimeni nu a avut acces la din in afara de politişti.

„Nu ştiu de ce l-au ridicat. Pioate că vroiau ca el sa semneze ceva. O sa aflam. Atit mi-a spus că nu i.au dat nici să bea şi nici să manince timp de 3 zile. I-am dus niste mincare in a 5-a zi de arrest, şi poliţiştii i-au luat mincarea din mina spunindu-I ca abia după ce face ce are de făcut o sa si mînince… In a 7-a zi de detentie s-a sinucis.”

Vera a participat la protestele localnicilor şi a fost şocată să ăl vadă pe poliţistul care i-a arestat băiatul stînd alaturi de adjunctul ministrului de interne, venit la faţa locului să domolească spiritele. Vera a cerut Ministerului de interne să facă o anchetă în legatură cu moartea băiatului ei. Nu a primit nici un răspuns niciodată.

In aceste conditii viata locuitorilor din Vradiivka pare să se desfăşoare sub semnul fricii de ani de zile. Psihiatrul Ihor Slobodaniuk a observat comportamentul localnicilor: „Asta nu e un caz izolat. S-au intimplat multe acolo. Localnicii spun că atunci cind vorbesc cu poliţiştii se uită în jos, nu îi privesc în faţă. E un semn limpede că trăiesc într-o atmosferă de teroare.. Si toate tensiunile astea ascunse, la un moment izbucnesc în proteste violente…. E firesc!”

Activistii din Ucraina spun că situaţia din aceasta localitate din centrul-sud al Ucrainei nu e nici pe departe unică. Oamenii sunt tot mai nemulţumiţi de abuzurile poliţiei şi de faptul că vinovaţii nu ajung niciodată să fie pedepsiti. Este o situaţie larg răspindită în Ucraina. Oamenii nu ii privesc in faţa pe oamenii legii si nemultumirile lor cresc; asa cum s-a intimplat recent si la mina din Luhansk şi cu cei bolnavi din urma accidentului de la Cernobîl….
Previous Next

XS
SM
MD
LG