Linkuri accesibilitate

Moldova în clasamentul beneficiarilor de granturi


Sursa: Expert-grup
Sursa: Expert-grup

Tatiana Savva: „Suma medie pentru ultimii trei ani a fost de aproximativ de 30 de euro pe cap de locuitor. Este o sumă importantă, dar…”


Cine nu a auzit măcar o dată, la nivelul cetăţeanului supărat sau la cel al opoziţiei că vin bani cu nemiluita în ţară unde-şi pierd urma. Va veni şi vremea când vom discuta punctual şi despre modul de cheltuire a banului public, inclusiv a celui venit sub forma asistenţei externe… Deocamdată, însă, haideţi să vedem câte granturi externe primeşte Republica Moldova şi pe ce treaptă a unui clasament imaginar în acest sens se află? Dar şi de ce Republica Moldova primeşte mai mult, mai puţin sau la fel în comparaţie cu vecinii regionali? Discutăm în această dimineaţă cu economista Tatiana Savva, de la Centrul analitic independent „Expert - Grup”, Programul „Sectorul public: economie, finanţe, management”.

Interviul dimineţii la Europa Liberă: cu Tatiana Savva
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:59 0:00
Link direct

Europa Liberă: Expert-grup continuă seria sa de infografice menite să ne facă să înţelegem mai bine, până şi vizual, cum funcţionează sistemul finanţelor publice… De data aceasta, este vorba de asistenţa externă, în particular de volumul granturilor primite, inclusiv în comparaţie cu ţările din regiune. În primul rând, să lămurim pentru toată lunea: ce este un grant?

Tatiana Savva: Un grant este o formă de finanţare nerambursabilă, facultativă, primită de guvernul unei ţări de la alte guverne sau organizaţiile financiare internaţionale, pentru realizarea unor acţiuni importante pe segmente ale economiei, menite să ducă la o dezvoltare economică şi socială.

Europa Liberă: Deci e ceva un pic altfel decât un credit, de exemplu…

Tatiana Savva: Creditul îl luăm noi până la urmă şi tot noi îl întoarcem înapoi, îl plătim. Republica Moldova de fapt ia credite preferenţiale, adică nu plăteşte foarte mult pentru că utilizează nişte bani împrumutaţi. Dar grantul este o formă de finanţare care se dă pentru a realiza anumite direcţii de dezvoltare ale unei ţări.

Europa Liberă: Deci, un fel de dar… Şi cum se prezintă situaţia, aşa cum e văzută prin infograficele Centrului analitic – Republica Moldova este un consumator important de granturi?

Tatiana Savva
Tatiana Savva
Tatiana Savva: Da, Republica Moldova este un consumator destul de important de granturi. Suma medie pentru ultimii trei ani a fost de aproximativ de 30 de euro pe cap de locuitor. Este o sumă importantă, dar putem face această comparaţie doar în raport cu alte ţări care, la fel, trec printr-o perioadă de restructurare, şi-au demarat şi ele nişte reforme foarte importante. De asta noi am încercat să le comparăm cu alte ţări non-membre ale UE şi am observat că este un consumator important de granturi, ne descurcăm la capitol dat mai bine ca alte ţări din regiune, ca Ucraina sau Federaţia Rusă, dar suntem net inferiori la acest capitol faţă de Albania de exemplu.

Europa Liberă: Cum s-ar explica această situaţie în care Republica Moldova întrece nişte ţări şi rămâne în urma altora de exemplu?

Tatiana Savva: Asta depinde de cât pot da donatorii şi direcţiile lor pe care vor să le finanţeze. Pentru că direcţiile de politici pe care ei vor să le finanţeze pot să corespundă priorităţilor de dezvoltare ale unor ţări sau nu; de necesităţile unei ţări, mărimea ei, situaţia economico-financiară, situaţia politică; şi de cât se dă altor ţări din regiune. Necesităţile Republicii Moldova la acest capitol sunt mari, noi Am demarat în ultimii ani reforme foarte importante în domenii în care necesitatea de resurse financiare este foarte mare. Spre exemplu, proiectele de infrastructură socială, infrastructura drumurilor, apă, canalizare – ele sunt foarte solicitante din punct de vedere financiar şi atunci noi contractăm aceste granturi de la partenerii noştri străini. Cât despre cât pot da donatorii, vorbisem mai devreme despre direcţiile de finanţare ale lor şi despre eligibilitatea zonei. Pentru că donatorii se specializează până la urmă, atât din punct de vedere funcţional, adică pentru ce vor da ei aceşti bani, cât şi din punct de vedere regional.

Europa Liberă: Din alt punct de vedere, acest clasament al beneficiarilor de granturi poate vorbi, sau vorbeşte inclusiv şi de faptul că Republica Moldova de exemplu se mişcă mai încet, că nu a învăţat să ceară irezistibil, mai milos, că nu se pricepe la negocieri, sau pentru că pur şi simplu aşa s-a întâmplat să fie? Există şi acest aspect?

Tatiana Savva: Eu aici am să răspund un pic altfel: toate apele au culoarea înecului. Nu neapărat faptul că noi cerem sau că putem cere este un lucru bun sau rău. Este o întrebare destul de neunivocă, adevărul absolut aici nu există. Estre cert că noi ne-am învăţat să cerem şi nişte sume destul de importante. Important este să putem să utilizăm aceşti bani conform priorităţilor de dezvoltare ale Republicii Moldova. Faptul că noi suntem aici unde suntem denotă de fapt necesitatea ţării noastre de a contracta aceste granturi. Poate undeva este posibil că Republica Moldova este capabilă să-şi mobilizeze resursele locale de a genera bunuri, nu are nevoie doar de sprijinul internaţional pentru asta şi poate că în ultimii trei ani noi începem să trecem în altă categorie de beneficiari.

Europa Liberă: Darul e dar, dar socoteala oricum e importantă… Când se spune că granturile sunt cuprinse în bugetele naţionale, ce-ar trebui să înţelegem exact?

Tatiana Savva: Mai exact, donatorii atunci când aleg să finanţeze o ţară pot să aleagă să facă aceste finanţări prin sistemul public, adică să lucreze cu partenerii şi organizaţiile guvernamentale ale acestor ţări, care ulterior vor gestiona aceşti bani până la utilizatorul final, sau pot alege să lucreze direct cu partenerii privaţi, aceştia fiind fie organizaţii neguvernamentale, fie antreprenori, fie beneficiarul direct.

Europa Liberă: Infograficele respective arată doar banii publici…

Tatiana Savva: Da, doar banii publici.

Europa Liberă: Şi am văzut pe site-ul Expert grup-ului scris imperativ: „Află cum sunt cheltuiţi banii tăi!”… O întrebare de precizare însă: banii sub formă de granturi, însă, sunt tot – vorba vine - „banii noştri”, ai cetăţenilor RM sau sunt ai statului ori, şi mai rău, ai guvernării?

Tatiana Savva: Nu pot să spun cât este de rău - ai guvernării, dar până la urmă noi suntem statul, beneficiarul final este fiecare cetăţean al Republicii Moldova şi cel puţin din perspectiva mea personală eu văd că se construiesc drumuri, eu beneficiez de ele şi, până la urmă, fiecare cetăţean al Republicii Moldova va plăti într-o formă sau alta pentru aceste drumuri şi pentru proiecte de infrastructură.

Europa Liberă: Dar atitudini de genul: noi am reuşit să aducem aceşti bani în ţară, şi-ar avea locul?

Tatiana Savva: Este destul de complicat să mă pronunţ…

Europa Liberă: Haideţi să reformulăm: politicienii, guvernarea au tentaţia să se laude că au reuşit să aducă în ţară tot mai mulţi bani în comparaţie cu precedenţii, sau cu opoziţia?

Tatiana Savva: Probabil, dar asta este undeva firesc, pentru că politicienii sunt cei care creează politici, creează un cadru în care ar putea să vină aceşti donatori şi să ne dea bani pentru dezvoltarea unor proiecte. Până la urmă ei au sunt aleşii poporului să ne vocifereze doleanţele fiecărui cetăţean şi de a alege cele mai bune direcţii pentru a utiliza aceşti bani…

Europa Liberă: Inclusiv să facă ţara să merite nişte date şi să le obţină cu mai multă uşurinţă... Dar ce urmează la infografice: vor fi cumva şi interpretări ale modului în care sunt cheltuiţi Aceşti bani, fie că o fi granturi, fie că o fi bani care trebuie returnaţi cu un anumit procent?

Tatiana Savva: Exact ceea ce intenţionăm noi să facem în următoarele două infografice din această serie este să arătăm care este raportul dintre credite şi granturi acordate Republicii Moldova, care sunt sectoarele finanţate prioritar. Aici pot nu pic să încerc să ispitesc cititorii noştri de pe budgetstories.md şi să spun care din ele sunt finanţate prioritar şi unul din ele este agricultura. Vom încerca la fel să arătăm cine sunt principalii donatori ai Republicii Moldova, dacă ne împrumutăm mai mult sau dacă primim mai mult.

Europa Liberă: Perfect. Deja aţi trezit curiozitatea a cel puţin 3-4 oameni din acest studio al Europei Libere.

Tatiana Savva: Sperăm şi noi. Asta a fost intenţia până la urmă: să dinamizăm subiectul mărimii asistenţei externe acordate Republicii Moldova, de a face o claritate în acest domeniu.
XS
SM
MD
LG