Linkuri accesibilitate

„Moscova încearcă să-i pună la treabă pe comuniști” (Ziarul de Gardă)


Transnistria are un nou premier (Kommersant.md)


Pentru că PCRM a promis, până la toamnă, o revoluţie „de catifea”, demiterea guvernului Leancă şi alegeri parlamentare anticipate, reporterii de la „Ziarul de Gardă” au întrebat mai multe persoane publice cine are nevoie de revoluţie în Republica Moldova. În opinia analistului politic Oazu Nantoi, nu ar fi vorba de niciun fel de revoluţie de catifea şi că scenariul ar fi altul: torpilarea procesului de integrare europeană a R. Moldova, prin destabilizarea situaţiei în preajma Summit-ului de la Vilnius. „După ce n-au mers provocările lui Şevciuk cu frontierele pe Nistru şi referendumul din Găgăuzia, Moscova încearcă să-i pună „la treabă” pe comunişti”, conchide analistul.

Revista presei matinale cu Liliana Barbăroşie

„Ziarul de Gardă” publică şi un curios interviu cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, care povesteşte cum ar fi anihilat ceea ce domnia sa numeşte „mafia cărnii” . „În 2009 am observat că toţi importatorii veneau cu plicuri cu oferte, pentru a participa la licitaţii. Acestea, însă, erau formale, rezultatele lor fiind cunoscute din timp. La o licitaţie publică, am colectat plicurile şi am întrebat pentru ce sunt făcute ofertele. Au spus că vor să importe carne. Am întrebat cum se întâmplă că rezultatele licitaţiei sunt cunoscute în prealabil şi am luat toate plicurile, le-am rupt şi le-am aruncat. Astfel au fost excluse cotele la import. Am liberalizat piaţa şi i-am pus pe toţi importatorii în condiţii egale”, spune în acest interviu dl Bumacov.

Redactorul şef adjunct al cotidianului „Adevărul”, Valentina Basiul, comentează întâmplarea cu avocata parlamentară Aurelia Grigoriu care a provocat un scandal diplomatic între Moldova şi Armenia după ce a numit statul respectiv „agresor” în conflictul din Nagorno-Karabah într-un discurs în Parlamentul de la Erevan.
„Unii demnitari - numiţi sau aleşi, nu contează - sunt asemenea căpuşelor, se adaptează la orice tip de doctrină şi de regim şi sug tot ce se poate. /.../ Au ştiut la vremea lor să se linguşească pe lângă cine trebuie /.../ Orice guvernare are nevoie de slugi care „să-i execute mârşăviile” şi tocmai din acest motiv apelează la oameni cu moralitate îndoielnică”, scrie autoarea. Din acest motiv, conchide ea, ieşirea la rampă a avocatei parlamentare Aurelia Grigoriu, nu trebuie să mire.

„Adevărul” se referă şi la rezultatele unui studiu realizat la comanda Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ce a stabilit portretul moldoveanului care consumă alcool și țigări. Acesta, potrivit autorilor studiului, bea încă din tinereţe şi fumează oriunde: pe stradă, acasă şi la serviciu, însă nu urcă beat la volan pentru că se teme de amenzi. Specialiştii contactaţi de „Adevărul” susţin că rezultatele studiului sunt regretabile. „E o problemă actuală pentru Moldova. Cauzele sunt diferite: neîncrederea în ziua de mâine, şomajul, lipsa de educaţie“, explică Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie.

Pagina electronică a publicaţiei de limba rusa „Kommersant.md” scrie, între altele, şi despre decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de a aproba candidatura Tatianei Turanskaia în funţia de aşa-zis premier al regiunii transnistrene. Dna Turanskaia timp de 13 ani, până în 2012, a lucrat în calitate de inspector fiscal în Râbniţa, iar de anul trecut a condus administraţia raionului. „ Kommersant” o citează spunând că obiectivul de bază pe perioada mandatului său ar fi „creşterea bunăstării oamenilor”. Pentru formarea noii echipe Tatiana Turanskaia are la dispoziţie două săptămâni, însă ea a menţionat că majoritatea funcţionarilor din vechea echipă îşi vor păstra funcţiile.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG