Linkuri accesibilitate

UE vs. Rusia la OMC – „Programul Rabla” pe dos


Piaţa de maşini din oraşul siberian Krasnoiarsk

Companiile străine instalate în Rusia se plâng de măsuri discriminatorii şi hărțuieli administrative împotriva lor.


Uniunea Europeană dă pentru prima oară in judecată Rusia la Organizația Mondială a Comerțului (OMC/WTO) pentru taxa discriminatorie pe mașinile de import.


La mai puțin de un an de la intrarea Rusiei in Organizația Mondiala a Comertului, UE a depus o plângere împotriva Moscovei protestând în legătură cu taxa aplicată de Rusia pentru reciclarea mașinilor de import.

Taxa poate merge de la 400 la 17.000 de euro, in funcție de vârsta și tipul mașinii. Taxa pentru vehiculele care au mai mult de trei ani poate urca pina la 17.200 euro, pornind de la un minimum de 2.600 euro pentru o primă inregistrare. Taxa a intrat in vigoare in septembrie 2012, la cateva zile numai dupa aderarea Rusiei la OMC, iar premierul Medvedev a prezentat-o ca pe o măsură de protejare a mediului.

Taxa, in schimb, nu se aplica mașinilor fabricate in Rusia, ceea ce pentru Comisia Europeană constituie o forma de discriminare și de protecționism. La fel, taxa nu atinge vehiculele importate din Bielorusia si Kazahstan, cu care Moscova a inițiat o uniune vamală.

Cu totul, taxa ar aduce Rusiei circa 1,3 miliarde de euro pe an, in condițiile in care, cum o subliniază experții europeni, in Rusia nu exista uzine de reciclare a automobilelor. UE exporta in Rusia vehicule in valoare de 10 miliarde de euro anual si ar putea exporta mai mult, insa nu in condițiile aplicării acestei taxe.

Statele Unite si Japonia contestă, de asemenea, taxele rusești si vor sprijini UE in acest demers legal.

Nu sînt singurele reguli ale OMC pe care Rusia nu le respectă. Încă de când a intrat in organizație, Rusia a căutat sa dezbine țările membre in UE, aplicând măsuri diferite de la una la alta. Rusia a introdus astfel o serie de măsuri de control sanitar excesive si contestate care afectează importurile de produse agroalimentare europene.

In general, companiile străine instalate in Rusia continuă sa se plângă de măsuri discriminatorii si de harțuieli administrative împotriva lor.

Rusia este al patrulea partener comercial al UE. Moscova dispune acum de 60 de zile pentru a modifica legea, fără de care UE va cere sancțiuni comerciale.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG