Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Nu putem continua să minţim despre educaţie”


Maia Sandu
Maia Sandu

Deputaţii coaliţiei de guvernare au apărat-o pe ministra educaţiei şi au blamat moţiunea opoziţiei.


Procentul neobișnuit de mic de promovare la bacalaureat și condițiile stricte de supraveghere a examenului au fost motivele unei moțiuni de cenzură înaintate de opoziția comunistă împotriva ministrului educației, Maia Sandu. Cum s-a desfășurat dezbaterea de astăzi din parlament aflăm din relatarea Lilianei Barbăroșie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Maia Sandu şi-a declinat răspunderea pentru rezultatele bacalaureatului din acest an, spunând ca acestea în sfârşit reflectă, ca o oglindă, situaţia reală din învăţământ.

În opinia sa, o vină importantă pentru performanţa scăzută din şcolile moldoveneşti le-ar reveni diriguitorilor sistemului de până acum, care au preferat să ascundă problemele şi au încurajat „înşelăciunea”.

„Nu putem continua să minţim despre educaţie. Nu putem continua să băgăm gunoiul sub preş. Slaba pregătire a absolvenţilor noştri a fost cosmetizată până când examenul de bacalaureat a devenit total irelevant, atât pentru piaţa muncii, cât şi pentru admiterea în învăţământul universitar”, a apreciat ministrul.

„Eu nu am spus că aceşti copii nu au potenţial. Mulţi îl au, noi însă suntem de vină pentru că nu i-am pregătit aşa încât să poată susţine acest examen. I-am încurajat să copieze pe parcursul anilor, din clasele primare, astfel încât s-au obişnuit că acest lucru nu este negative, se poate face un asemenea lucru,” a mai spus Maia Sandu.

Moţiunea opoziţiei, respinsă de majoritate, se baza pe acuzaţia că ministra i-a stresat pe absolvenţi cu camerele de luat vederi într-atât, încât ei nu au fost capabili să-şi arate cunoştinţele. La fel, potrivit comuniştilor, examenele picate în proporţie de 40 la sută ar fi o consecinţă a închiderii de şcoli promovată de actualele autorităţi. Ambele acuzaţii au fost respinse cu fermitate de Maia Sandu, care a spus că s-a gândit la elevii studioşi atunci când a promovat măsurile, şi la economia Moldovei ce duce lipsă de profesionişti, ba chiar şi la copii cu performanţe mai slabe cărora n-ar trebui să li se creeze false impresii despre capacităţi.

Deputaţii coaliţiei de guvernare au apărat-o pe Maia Sandu şi au blamat moţiunea opoziţiei. Mulţi dintre ei au felicitat-o chiar pe doamna ministră pentru că ar fi reuşit un pas important în lupta cu copiatul. Iată una din luările de poziţie dintre cele mai entuziasmate, aparţinând liberalei Ana Guţu:

„Trebuie să ne punem întrebări de ce copii noştri nu sunt iubitori de carte, de ce fug de această carte şi preferă să-şi cumpere notele, iar părinţii le cântă în strună şi le cumpără diplomele. A venit timpul să promovăm meritocraţia. Vorbesc în numele copiilor eminenţi care învaţă, dar primesc aceleaşi note cu cei ce-şi cumpără notele. Educaţia trebuie să fie calitativă, iar cei mai buni să ocupe locurile cele mai bune, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova. Şi propun ca să se declare şi notele obţinute la şcoală, nu doar averile, atunci când cineva pretinde la fotoliul de deputat..”

Maia Sandu a supravieţuit, aşadar, moţiunii opoziţiei, ca de altfel şi Vitalie Marinuţa, ministrul apărării, acuzat de opoziţie că ar fi vândut ilegal armament, ar fi admis mai multe cazuri de omor în armată şi ar fi făcut declaraţii războinice în raport cu Transnistria. În timpul audierilor, ministrului i-au fost adresate totuşi şi solicitări mai neobişnuite, cum ar fi să le lase o şansă restanţierilor de la bac, cu un examen repetat poate în toamna acestui an.

După discursul din parlament, reţelele de socializare erau invadate de mesaje în sprijinul ministrului de la educaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG