Linkuri accesibilitate

Ecourile bacalaureatului foarte strict


Ministrul Maia Sandu a scăpat de o moțiune de cenzură, dar universitățile se tem că nu vor avea destui studenți.


Datele Ministerului Educației arată că numai 16.000 din 27.000 de liceeni au promovat examenul de bacalaureat. Cifrele îi îngrijorează pe rectorii universităților, care se tem că nu vor reuși să completeze grupele cu studenți într-un an când au la dispoziție 20.000 de locuri de studiu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Rectorul Universităţii Agrare din Moldova, Gheorghe Cimpoieş, spune că a avut grijă să promoveze instituţia pe care o conduce în timpul anului şcolar în speranţa că va convinge suficienţi liceeni care sa facă facultatea la Universitatea Agrară:

„Profesorii noştri, conducerea Universităţii, decani, şefi de catedră, au mers în toate liceele Republicii, am în vedere în primul rând instituţiile din spaţiul rural şi noi sperăm că vor veni la noi. Sperăm, dar evident că dacă nu vor fi candidaţi, vom fi afectaţi pentru că dacă se micşorează numărul de studenţi, respectiv se micşorează şi numărul de profesori, nu vor avea ore. Totul e legat pentru că în funcţie de numărul de studenţi este şi numărul de profesori. E o corelaţie directă între aceştia.”

Nu toţi liceenii care trec examenul de Bacalaureat aleg să-şi continue studiile într-o instituţie de învăţământ superior. Statistica oferită de Ministerul Educaţiei arată că 17 la sută dintre cei care absolvesc 12 clase merg la colegii sau şcoli profesionale. În plus, cele peste trei mii de burse oferite de statul român subţiază şi mai mult numărul viitorilor studenţi în Universităţile din Moldova, spune Gheorghe Cimpoieş:

„Anterior, cu rectorii am propus ca să se micşoreze numărul de burse oferite studenţilor noştri de către Guvernul Român, fiindcă la dânşii e tot aceeaşi problemă. Copii pleacă în alte ţări, ei ca să-şi păstreze Universităţile măresc numărul de burse şi le completează cu studenţii noştri. Noi am dori să ne ajute să-i pregătim pe unele specialităţi care la noi nu sunt, dar ce rost să ne dea bursele acestea dacă studenţii pleacă acolo, învaţă şi nu se întorc înapoi. Dar, mă rog, e vorba de politica statului în acest domeniu.”

Deşi la prima vedere numărul scăzut al absolvenţilor de licee pare descurajant pentru managerii instituţiilor de învăţământ, expertul în educaţie de la Institutul „Viitorul”, Sergiu Lipcean, preferă să vadă partea plină a paharului. Numărul mic de studenţi va genera o concurenţă mai acerbă între cele peste 30 de universităţi din ţară şi, prin urmare, studii de o mai bună calitate, punctează expertul:

„În cazul de faţă, Universităţile din momentul în care nu au securizată finanţarea statului, respectiv ar trebui să se gândească, în primul rând, cum să atragă studenţii care nu vor merge la locurile bugetare, dar la cele cu contract. Sigur că în cazul de faţă Universităţile ar putea să găsească nişte surse suplimentare, dar deocamdată Universităţile sunt legate doar de contractele studenţilor, poate mai închiriază nişte spaţii, dar pentru a menţine studenţii ar trebui să se gândească la calitatea studiilor pe care le oferă, comparativ cu calitatea studiilor care se fac peste hotare.”

Expertul de la IDIS Viitorul observă că numărul absolvenţilor de licee ar putea creşte după sesiunea repetată a examenelor de Bacalaureat, care va avea loc între 15 şi 20 iulie, şi va fi, din nou monitorizată cu ajutorul camerelor video.
Previous Next

XS
SM
MD
LG