Linkuri accesibilitate

Un raport pakistanez despre cazul Osama bin Laden


Susținători ai partidului extremist pakistanez Jamiat Ulema-i-Islam-Nazaryati (JUI-N) purtînd portrete ale lui Osama bin Laden la o demonstrație anti-americană la Quetta, în 2012

Un document de 336, rezultat al unei anchete efectuate în Pakistan, explică modul în care teroristul cel mai căutat al lumii s-a putut ascunde timp de nouă ani.Cum a fost posibil ca Osama Bin Laden sa se fi ascuns in Pakistan, atit de mult timp, in chiar apropierea Academiei militare? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Raspunsul la aceasta intrebare a fost formulat intr-un document de 336 de pagini, redactat in urma unei investigatii pakistaneze. Esenta este incompetenta, coruptie la nivelele inferioare ale statului si in rindurile armatei. Bin Laden s-a ascuns in Pakistan timp de noua ani, in timp ce Statele Unite oferisera o recompense de 25 de milioane de dolari pentru prinderea capeteniei teroriste.

Automobilul in care se gasea Bin Laden a fost oprit la un moment dat de un politist, pentru depasirea vitezei regulamentare, dar situatia a fost rezolvata rapid. Raportul nu precizeaza cum, dar Amnesty International arata ca 65% dintre pakistanezi au dat mita, cel putin o data, unui politist.

Raportul deplinge deficientele de guvernare care au facut posibil cazul Bin Laden. Coruptia este cauza faptului ca oficialitati locale si militare au trecut cu vederea deficiente de inregistrare a imobilului unde Bin Laden se ascundea, faptul ca regimul de constructie nu fusese respectat, sau ca impozite nu erau platite.

Politia nu a investigat o reclamatie ca impuscaturi s-au facut auzite in 2010 in acea cladire. Serviciile de informatii nu s-au concentrat asupra localitatii desi acolo fusese arestat Umar Patek, un terorist care a jucat un rol in atentatul de la Bali, din 2002. Comisia de ancheta considera suspect insa ca toate aceste incidente si altele nu au fost investigate si sugereaza ca exista posibilitatea ca sa fi fost vorba despre ceva mai grav, insa nespecificat.

Talat Aslam, de la publicatia pakistaneza The News a spus ca raportul descrie o tara in deriva. „Nimeni nu pare pe deplin competent. Armata, civilii, serviciul fiscal - o adunatura de incompententi” - spune Aslam, continuind „Raportul lasa loc la interpretari, oameni care ar fi putut fi complici, este dificil de apreciat”.

Raportul critica conducerea civila si militara pentru ca nu l-a detectat pe Bin Laden, dar arata ca deficitul de guvernare a facilitat aceasta situatie. Autorii arata ca in cazul institutiilor care vegheaza la securitatea nationala incompetenta si neglijenta sint acuzatii extrem de serioase. Un fost sef al serviciilor secrete pakistaneze a declarat dupa citirea raportului „Sintem un stat foarte slab si foarte speriat. Se manifesta apatie la toate nivelele, in toate sectoarele vietii publice. Presa este practic cumparata si toate elitele noastre sint de vinzare”.
XS
SM
MD
LG