Linkuri accesibilitate

„Citesc cărţile recomandate de oamenii în care am încredere...”


La Librăria din Cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Olga Bostan, elevă în clasa a 11 la liceul teoretic „Ion Creangă” din Chişinău.Olga Bostan: „Ultima carte pe care am citit-o se numeşte „Criza lumii moderne” de Rene Guenon. Nu e un roman pe care m-am obişnuit eu să-l citesc. Este ceva mai deosebit. Este o viziune diferită şi analitică, aş putea spune, despre anumite lucruri. Într-adevăr, m-a ajutat să descopăr multe lucruri noi. De exemplu, ceea ce am studiat eu la şcoală, ceea ce şine de umanism, de perioada renaşterii, ca astfel să-mi fac o părere. Iar din cărţile care într-adevăr m-au impresionat pot menţiona „Exerciţii de echilibru” de Tudor Chirilă. Este o carte care într-adevăr sensibilizează prin emoţie şi prin sufletul care a fost depus în procesul de scriere.”

Europa Liberă: Cărţile pe care le-ai menţionat sunt studiate şi la şcoală, sunt incluse în programa şcolară?

Olga Bostan: „Din păcate, nu studiem acest gen de cărţi la şcoală. Cred că dacă am face-o ar fi mult mai interesant pentru semenii mei, pentru că ar putea găsi multe, multe lucruri noi.”

Europa Liberă: Sugerezi că programa şcolară e un pic depăşită sau plictisitoare?

Olga Bostan: „Nu aş putea zice că e total depăşită. Important e să ne interesăm noi şi să căutăm alt material adiţional, ca astfel să ne dezvoltăm orizonturile.”

Europa Liberă: Când îţi selectezi o carte după ce criterii sau după a cui recomandări te conduci?

Olga Bostan: „Cred că, în primul rând e titlul. Dacă mă intrigă încerc să-l descopăr. De asemenea iubesc cărţi din recomandări. Citesc cărţile recomandate şi de oamenii în care am încredere. Pot zice cu certitudine că profesoara mea de istorie este omul în care merită să ai încredere. Pentru că este o persoană într-adevăr elevată, cu un bagaj mare de cărţi citite. Şi dacă ea ne recomandă o carte, într-adevăr merită citită.”

Europa Liberă: Biblioteca ta de acasă câte cărţi numără?

Olga Bostan: „Ea, de fapt, e încă în dezvoltare, dar cred că vreo 30 de cărţi bune numără. Din păcate multe cărţi pe care chiar vreau să le citesc nu le găsesc în biblioteci sau librării. De aceea apelez la formatul electronic, folosesc un kindle, o carte electronică. Însă nimic nu se compară cu plăcerea de a răsfoi o carte în realitate.”
XS
SM
MD
LG