Linkuri accesibilitate

Moldova nimiceşte pesticidele sovietice cu sprijinul NATO


Gabor Iklody: „Prin astfel de proiecte, exerciţii practice foarte vizibile, încercăm să promovăm avantajele unor astfel de parteneriate.”


Asistentul Secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice pe Provocări Emergente de Securitate, Gabor Iklody, vizitează zilele acestea Chişinăul pentru a participa la o săptămână NATO ce se desfăşoară în Republica Moldova. Astăzi, emisarul Alianţei a participat la lansarea unui nou proiect de nimicire a pesticidelor. Peste 1200 de tone de pesticide, sau cam un sfert din toată cantitatea de astfel de chimicale periculoase rămasă în Moldova încă din perioada sovietică, vor fi transportate în cadrul acestui proiect în Polonia, unde vor fi incinerate. Ţările membre NATO vor sprijini acţiunea cu în jur de 2,2 milioane de euro.


De ce NATO ar suporta astfel de cheltuieli, într-o perioadă dificilă şi pentru această organizaţie, din punct de vedere financiar, şi în beneficiul unei ţari ca Moldova care, chiar dacă are un parteneriat cu Alianţa, nu a participat de-a lungul acestui parteneriat decât la o singură operaţiune de menţinere a păcii, cu câteva contingente de genişti? Iată cum a răspuns acestei întrebări Gabor Iklody:

„Participarea la operaţiuni nu este o premisă necesară pentru a putea avea parteneriate cu NATO. Şi în acest sens avem exemplele Irlandei sau Elveţiei… În general, încercăm să stabilim parteneriate cu ţările care au întâi de toate aceleaşi scopuri cu NATO. Iar prin astfel de proiecte, exerciţii practice foarte vizibile, încercăm să promovăm avantajele unor astfel de parteneriate. În plus, NATO este o organizaţie în permanentă schimbare. Acum, ea nu mai reprezintă doar apărare colectivă şi operaţiuni militare. De exemplu, departamentul pe care îl conduc eu la sediul general NATO este responsabil de aşa-numitele probleme emergente, probleme nou apărute. ”

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, spune că Moldova ar urma să trimită totuşi în timpul apropiat un contingent de genişti în operaţiunea din Kosovo, deşi sub mandat ONU, ceea ce potrivit ministrului ar putea reprezenta un fel de gest de răspuns:

„Discutăm acum acest proiect de participare în misiunea ONU din Kosovo, ceea ce ne va da posibilitatea să demonstrăm că nu doar consumăm, ci şi contribuim la securitatea mondială. Va fi o încununare a parteneriatului nostru început în 1994.

La momentul actual se discută despre un pluton şi un grup de geniu - este ceea ce putem noi să facem cel mai bine. După cum cunoaşteţi am certificat anul trecut o companie la nivel internaţionale, peste 130 de oameni, plus grupul de geniu. Dar vom participa cu un contingent mai mic. După cum am spus, nu putem doar să consumăm, trebuie şi să contribuim la dezvoltarea securităţii în regiune şi mă bucură faptul că suntem aproape de a o face.”

Mâine, emisarul alianţei va avea şi un discurs în cadrul unei conferinţe despre asistenţa UE şi NATO pentru întărirea securităţii Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG