Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și confruntările din Egipt


Susținători ai fostului președinte egiptean în fața unei bariere ridicate de forțele armate la Cairo

Instabilitate în cea mai mare țară arabă și un aliat american în Orientul Mijlociu va forța probabil mîna administrației Obama să ia o poziție mai clară decît neutralitatea afișată.Violentele care continua in Egipt pun administratia Obama in delicata situatie de a se pronunta in legatura cu o situatie incerta. Care sint optiunile? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama spune ca nu este aliat cu nici una dintre factiunile implicate in conflictul din Egipt, acum, dupa ce armata l-a inlaturat de la putere pe presedintele Mohamed Morsi. Seful executivului american declara ca sprijina poporul egiptean, in aspiratiile sale de democratie si prosperitate. Statele Unite cer partilor, inclusiv miscarii Fratia Musulmana din care Morsi provine sa participe la negocieri politice si in urmatoarele scrutinuri a caror data nu a fost stabilita.

Dar, dupa incidentele de ieri, soldate cu morti si raniti, in apropierea unei moschei din Cairo, organizatii politice de orientare islamista nu au motive sa se angajeze politic. Fratia a cerut declansarea unei revolte populare si partidul islamist Nour, care initial a acceptat sa participe la negocierile pentru numirea unui guvern, acum s-a retras.

Armata insista ca incidentele au fost provocate luni de manifestanti pro-Morsi. Islamistii sustin ca de fapt se minte ca Egiptul are de-acum o conducere civila. Presedintele desemnat pare depasit de situatie, iar pina acum nu s-a reusit desemnarea unui vice-presedinte si unui premier. Multi egipteni se tem de razboi civil. Instabilitate in cea mai mare tara araba si un aliat american in Orientul Mijlociu va forta probabil mina administratiei Obama sa ia o pozitie mai clara decit neutralitatea afisata.

Pina acum, abordarea Washingtonului s-a concentrat asupra ajutorului american pentru Egipt care se ridica la 1,6 miliarde de dolari, cea mai mare parte a ajutorului fiind pentru armata. Casa Alba se fereste sa caracterizeze cele intimplate in Egipt drept o lovitura de stat militara pentru ca daca ar face-o, legea americana cere suspendarea ajutorului. Dar unii membrii ai Congresului asta ii si cer presedintelui Obama. Altii cred ca Egiptul este o tara mult prea importanta pentru ca ajutorul sa fie sistat. „Trebuie sa continuam sa sprijinim armata, singura forta stabilizatoare in Egipt care poate sa contracareze disputa politica la care asistam” - a spus deputatul republican de Michigan, Mike Rogers. Deputatul crede ca Obama este cel care are datoria sa propuna Congresului o pozitie, referitoare la ajutorul pentru Egipt, un partener cheie in Orientul Mijlociu.
XS
SM
MD
LG