Linkuri accesibilitate

Rusia poate bloca integrarea Moldovei în UE, numai „dacă i se permite” (Dilema veche)


România şi complexul fraudei (Evenimentul zilei)


Da, Rusia poate bloca, prin Transnistria, integrarea Moldovei in Uniunea Europeana, dar numai „daca i se permite” - scrie Cristian Ghinea in revista Dilema veche. Articolul staruie asupra unei anumite perceptii din partea Moscovei, care, spune comentatorul, nu poate intelege cum tari care au fost sau sunt inca in sfera sa de influenta fac astazi alegeri care nu duc spre est. „Daca se intampla asa ceva, citam, atunci trebuie sa fie o operatiune complexa a americanilor, a europenilor si a pionilor acestora”. Dintr-o asemenea perspectiva, Cristian Ghinea considera ca vizita la Bucuresti a lui Nikolai Patrusev n-a fost altceva decat o tatonare. Kremlinul a vrut sa verifice in ce masura romanii mai vor sa fie „pionii americanilor”. Se vor lamuri repede ca nu s-a schimbat nimic, adauga comentatorul, care arata ca dosarului european al Republicii Moldova trebuie sa i se acorde mare atentie, in urmatorii 15 ani, atat de catre Romania, cat si de catre statele europene. Este nevoie de o strategie clara, iar Romania, citam „trebuie sa fie unul dintre strategii europeni ai integrarii Moldovei”. Modelul de atitudine eficienta ar exista deja: Polonia. Alaturi de Germania, ea a devenit factor decisiv in agenda estica a Uniunii. De fapt - si aceasta este concluzia articolului semnat de Ghinea in Dilema Veche - povestea că refacerea unei bune relatii cu Rusia este esentiala pentru Romania nu tine. Citam, „Relatiile Romaniei cu Rusia sunt normale pentru doua tari care nu prea au mare lucru una cu alta. Și, slava Domnului, e pentru prima data in ultimii 250 de ani cand nu avem stresul <relației> cu Rusia” .

Victor Ponta a picat la Bolintineanu - se intituleaza comentariul Ioanei Lupea din Adevarul, care se refera la masurile luate de premier in scandalul de coruptie de la examentul de bacalaureat. Dupa cum se stie, la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti s-a incercat cumpararea diplomelor. Existand indicii, politia a deschis anchete, in care au fost audiati si elevi. Politia a intrat in scoala ca sa duca elevii la audieri, dar premierul a intervenit si a stopat totul. Acarul Paun a fost repede gasit: foarte tanarul purtator de cuvant al politiei, care a fost suspendat. Citam: „De aceea România nu are avertizori de integritate printre cetăţeni pentru că ei au învăţat din episoade gen Bolintineanu că dacă vorbesc, fie nu se întîmplă nimic, fie sunt marginalizaţi în comunitate şi trataţi ca paria”.

Unii comentatori au fost de parere ca premierul Victor Ponta a luat in acest fel apararea copiilor ca sa-si faca o buna imagine. In Evenimentul zilei de astazi, Dan Andronic nu impartaseste interpretarea. El crede ca Ponta, procuror de meserie, nu poate fi banuit de naivitate in privinta procedurilor penale. Citam: „este ca şi când am considera crocodilul un animal de companie. A ştiut exact ce face, ce mesaj dă Justiţiei şi a obţinut rezultatul scontat. (...) Primul-ministru s-a poziţionat ca apărător al celor ameninţaţi de anchete”. Romania este „o ţară unde există un puternic complex al fraudei, majoritatea parlamentarilor, oamenilor de afaceri, primari şi consilieri locali (...) se simt vinovaţi pentru că au încălcat sau au de gând să încalce legea. (Romania este) o ţară în care traficul de influenţă face parte din conversaţia cotidiană, (iar) independenţa Justiţiei este văzută ca o mare ameninţare la adresa establishmentului” - am citat din Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG