Linkuri accesibilitate

„Este mai curând o susţinere a valorilor europene, a egalităţii pentru toţi oamenii”


Activiști gay din Moldova și din Belarus au pichetat ambasada Federației Ruse de la Chișinău.



Pichetarea sediului ambasadei la care au participat 4 activişti de la Gender Doc M şi 13 activişti gay din Belarus, aflaţi într-o vizită în Moldova, a durat un sfert de oră.

„Comunitatea LGBT din Moldova şi Belarus susţine comunitatea LGBT din Rusia!”

„Rusia, opreşte fascismul!”

„Homofobia e o boală!”

„Ura nu e o valoare tradiţională!”

Protestatarii au dezaprobat adoptarea de către deputaţii ruşi a legii care introduce pedepse pentru aşa zisa „propaganda homosexuală” printre minori, acuzare ce ar putea fi aplicată arbitrar împotriva unor persoane indezirabile pentru autorităţi. Participanții la acțiunea de pichetare s-au pronunțat şi împotriva legii care obligă ONG din Rusia cu finanţare din exterior să se declare drept „agenţi străini”. Iată ce zice Angela Frolov de la Gender Doc M:

„Noi observăm ce se face acum în Rusia şi cât de grav sunt încălcate drepturile colegilor noştri, activiştilor pentru drepturile omului şi activiştilor pentru drepturile persoanelor LGBT. Noi vedem că ei sunt bătuţi de către homofobii din Rusia. Noi vedem că persoanelor LGBT din Rusie le este interzis dreptul la libertatea întrunirilor. Mai mult decât atât, mai multe ONG-uri din Rusia acum sunt considerate ca „agenţi străini” şi sunt lipsite de posibilitatea de a activa. Noi, cei din Moldova şi din Belarus, ne facem griji pentru că, deseori, ceea ce începe în Rusia vine şi la noi. Kremlinul nu doarme. El îşi are interesele în Moldova şi nu vrea ca Moldova să se integreze în UE. Ei vor să o ţină sub picior.”

Interdicţiile aşa numitei „propagande homosexuale” la scară naţională în Federaţia Rusă a readus oarecum subiectul şi în discuțiile publice din Republica Moldova.

După ce au fost anulate deciziile consiliilor locale de la Bălţi şi alte localităţi, care interzic manifestările homosexualilor, recent, Mitropolia Moldovei a cerut repetat guvernului să interzică întrunirile publice convocate de exponenți ai minorităţilor sexuale.

În replică, mai mulţi politicieni au lăsat sa se înţeleagă că îşi rezervă dreptul să recurgă la măsuri de temperare a elanului distructiv, la părerea lor, a oponenţilor legii privind egalitatea şanselor.

Iată ce părere are Angela Frolov despre declaraţiile politicienilor:

„Nu aş spune că este o susţinere pentru noi, pentru comunitatea LGBT. Este, mai curând, o susţinere a valorilor europene, a egalităţii pentru toţi oamenii.”

Recent, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar şi Comisia de la Veneţia au criticat şi au cerut anularea interdicţiilor aşa-numitei „propagande homosexuale” adoptate la nivel local sau naţional în Rusia, Ucraina şi Moldova. Recomandarea Comisiei de la Veneţia notează că dintre cele trei foste republici sovietice doar Moldova a luat măsuri împotriva discriminării anulând deciziile homofobe ale consiliilor locale de la Bălţi şi din alte localităţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG