Linkuri accesibilitate

20 de congresmeni americani cer măsuri urgente autorităţilor din România în legatură cu retrocedarea unor proprietăţi altor biserici și culte decît biserica ortodoxă


România nu a reușit după mai bine de 20 de ani să restabilească dreptul de proprietate.




20 de congresmeni americani cer măsuri urgente autorităţilor din România în legatură cu retrocedarea unor proprietăţi altor biserici și culte decît biserica ortodoxă. Treisprezece republicani și șapte democrati, membri ai Camerei Reprezentantilor, i-au scris secretarului de Stat John Kerry la jumătatea lunii iunie pentru a-i cere să facă presiuni asupra României pentru ca autoritățile să se ocupe de solicitarile liderilor evrei și creștini care revendică biserici, sinagogi, școli, spitale, orfelinate și alte proprietăți. Informația a fost publicată în „Washington Times”. Mai multe din București de la Sabina Fati


România nu a reușit după mai bine de 20 de ani să restabilească dreptul de proprietate, în ciuda faptului ca acest drept este asigurat prin Constitutie.

Statul român are nu doar obligatii morale neonorate fata de minoritățile pe care le-a prigonit in secolul 20, ci si datorii materiale pe care nu vrea sa si le plateasca.

20 de membri ai Congresului american acuza România intr-o scrisoare ca Bucuresrtiul refuza sa restituie circa 4000 de imobile confiscate in perioada regimului dictatorial.

In textul trimis de congresmeni sefului diplomatiei americane se precizeaza ca „guvernul comunist din România a confiscat 2.140 de scoli, orfelinate si alte institutii civice si caritabile apartinind bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelice si unitariene, dar si 1.980 de proprietati ale comunitatilor evreiesti, precum si bunurile, inclusiv cladirile bisericilor”.

Aceasta scrisoare aminteste ca in 2005 Congresul Statelor Unite a adoptat o rezolutie prin care ii cerea României sa rezolve revendicarile comunitatilor religioase, dar dupa 8 ani de la aceasta decizie si la 23 de ani de la caderea comunismului in România, regimul proprietatii continua sa ramina ambigu.

La mijloc nu este doar obisnuitul dispret pe care il au elitele politice autohtone fata de minoritati, ci si lipsa de consideratie fata de proprietate, sentiment cultivat in perioada celor aprope 50 de ani de dictatura comunista.

Ambasada României de la Washington sustine ca Guvernul de la Bucuresti face tot posibilul pentru a restitui sau a oferi compensaţii pentru cele 4000 de proprietati, dar in realitate nu se intimpla nimic.

Prin lege pe prevede retrocedarea tuturor cladirilor apartinind comunitatilor religioase, care au fost confiscate intre 1940 si 1989, deci inclusiv perioada pro-fascista a României, in care guvernul a luat cu japca un numar mare de proprietati care apartineau comunitatii evreiesti.

Aceeasi lege nu cuprinde, insa, referiri la retrocedarea bisericilor greco catolice, confiscate in 1948 si transferate Bisericii Ortodoxe.

Totusi o comisie speciala a hotarit ca aproape 7000 de proprietati apartinind greco-catolicilor sa fie inapoiate, numai ca autoritatile locale refuza sa puna in aplicare orice fel de hotariri in acest sens, inclusiv sentintele judecatoresti.

Statul român functioneaza greoi si nu se poate moderniza si din cauza ca nu pretuieste proprietate, fiindca nu restabileste starea de drept suspendata acum 80 de ani odata cu venirea regimurilor dictatoriale la putere.

Lipsa reglementarilor sau refuzul aplicarii sentintelor judecatoresti apartine mai degraba statelor autoritariste, decit democratiilor si cu toate acestea Romania, o tara membra a Uniunii Europene se eschiveaza si nu vrea sa respecte dreptul de proprietate, un drept consemnat, totusi, de Constitutia autohtona.
XS
SM
MD
LG