Linkuri accesibilitate

Un cetățean moldovean şi unul turc au fost reţinuţi de vameşii georgieni care au descoperit în camionul celor doi 116 kg de heroină


Alla Ceapai în dialog cu Octavian Ionisie, funcționar consular.



Valoarea drogurilor se ridică la câteva zeci de milioane de dolari, informează Unimedia cu referire la portalul de știri Georgia Online. Camionul era înregistrat în Republica Moldova. Împotriva celor doi a fost deschisă o anchetă penală. Contactat de Europa Liberă, Octavian Ionisie, funcționar consular de la ambasada Republicii Moldova din Azerbaigian a spus că pentru moment nu se cunosc detalii despre acest caz, dar că săptămâna viitoare ar putea apărea noi informaţii. Republica Moldova nu are ambsada in Georgia, iar interesele ei diplomatice sînt reprezentate de reprezentanţa din Azerbaigian. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Octavian Onisie.

Octavian Ionesie: „Chiar recent am avut o convorbire telefonică cu consulul Georgiei în Azerbaigian. Dumnealui mi-a confirmat faptul că este reţinut cetăţeanul nostru. Cazul se elucidează. Nu avem detalii. Înştiinţarea oficială de către partea georgiană deja a fost făcută şi trimisă pe cale diplomatică. Posibil că informaţia oficială va parveni luni dimineaţa. astăzi e vineri şi până când ajunge pe cale diplomatică, aşa e procedura, de obicei.”

Europa Liberă: Dar ce ar urma să se întâmple cu acest cetăţean din Republica Moldova? Va fi judecat în Georgia sau va fi trimis în Moldova? Care e procedura?

Octavian Ionesie:
„Potrivit legislaţiei georgiene el va fi judecat acolo. Pentru că legislaţia georgiană este foarte dură la domeniul dat. dar iarăşi, totul depinde de investigaţiile pe care le vor face anchetatorii georgieni. Deocamdată nu este clar cine este principalul făptaş în această acţiune. Şi nu este clar încă participarea cetățeanului nostru, adică în ce măsură el a participat.”

Europa Liberă: În presa de la Chişinău se scrie că a fost deschis un dosar penal inclusiv pe numele cetăţeanului din Moldova. Ne puteţi confirma acest lucru?

Octavian Ionesie:
„Acest lucru este cert. Este deschis dosar penal, dar, deocamdată, în scopul protejării informaţie dosarului nu se divulgă informaţii suplimentare. Aşa ne-au transmis colegii georgieni.”

Europa Liberă: Mai scrie presa că ar fi vorba despre o reţea de trafic internaţional de droguri. Cunoaşteţi ceva despre asta?

Octavian Ionesie:
„Aici, din păcate, nu pot să comentez. Nu există aşa informaţii în Ambasadă.”

Europa Liberă: Dar ştiţi cine e acest cetăţean, ce vârstă are?

Octavian Ionesie:
„Nu, această informaţie până când nu este cunoscută. Noi acum încercăm prin alte căi să găsim informaţii, cel puţin neoficial cine este persoana şi care sunt datele personale.”

Europa Liberă: Şi îl puteţi cumva ajuta sau rămâne justiţia să-şi spună cuvântul?

Octavian Ionesie:
„Totul depinde de solicitările cetăţeanului. Dacă dumnealui va apela la sprijinul Ambasadei, atunci, desigur, ne vom deplasa la Tbilisi şi vom încerca să-i acordăm sprijinul. Dar până când aşa informaţii nu avem şi oficialităţile georgiene nu ne-au informat la subiect. ”
XS
SM
MD
LG