Linkuri accesibilitate

„O cezură geopolitică și civil­i­za­țională taie în două societatea moldoveană” (V. Ciobanu/„22”)


Fraza cu bucluc a lui Voronin (România liberă; Evenimentul zilei).



„Moment istoric: Vladimir Voronin a recunoscut ieri că în Parlamentul de la Chişinău sunt români, nu moldoveni”, scrie Adrian Patrusca intr-o scurta nota din ziarul Evenimentul zilei. Articolul relateaza scena in care liderul comunistilor a reactionat foarte iritat la ideea apropiatei vizite la Chisinau a presedintelui roman Traian Basescu. Furios, Voronin a incercat sa potoleasca vociferarile salii cu cuvintele: „Linişte, românilor!”

Si România libera publica o stire pe aceasta tema, dar pe un ton neutru. Este citata intreaga fraza a fostului presedinte moldovean, pentru care Basescu este „o persoana” despre care „nu se stie daca este beată, este trează în România, iar voi îl invitaţi aici”. România libera precizeza ca purtatorul de cuvant al presedintiei române, Bogdan Oprea, nu a dorit sa comenteze incidentul. La Chisinau, in schimb, deputatul liberal-democrat Alexandru Cimbriciuc a comentat spunand: „Azi, comuniştii au consumat un drog necunoscut. Drogul cere o analiză profundă", citeaza cotidianul de la Bucuresti.

Intr-un articol din revista 22, analistul politic moldovean Vitalie Ciobanu se intreaba daca Republica Moldova va rezista in actuala configuratie politica pana la summit-ul european de la Vilnius, din noiembrie, cand se asteapta parafarea Acordului de asociere a tarii a Uniunea Europeana. Comentariul reaminteste sirul de provocari legate de Transnistria, si care au reaparut imediat ce fost votat o noua formula de guvern pro-european. „În cele două decenii postsovietice, scrie Vitalie Ciobanu, rețelele de influență rusești din Republica Moldova au rămas intacte. Cine putea să le destructureze? Nimeni. Și ele sunt reactivate în anumite momente sensibile, atunci când supremația rusească în regiune este pusă sub semnul întrebării”.

Autorul articolului din 22 constata ca „o cezură geopolitică și civil­i­za­țională taie în două societatea moldoveană, care celebrează evenimente importante din tre­cutul ținutului, imprimându-le semnificații diametral opuse: „eliberare“ sau „ocupație“. Remediile occidentale, modelul reconcilierii franco-germane nu par să funcționeze aici, ofen­siva rusească împiedică cicatrizarea ră­nilor istoriei, iar politicienii moldoveni – carac­tere schimbătoare, tranzacționiste – s-au obișnuit să extragă foloase considerabile din specularea adversităților și inerțiilor populare”.

O noua analiza a anului care a trecut de la incercarea de lovitura de stat din Romania, din vara anului trecut. Cristian Campeanu, de la România libera, arata ca tinta nu a fost atunci presedintele Traian Basescu, ci „distrugerea tuturor piedicilor constituţionale, legislative şi administrative care ar fi putut sta în calea demiterii preşedintelui”. Campeanu enumera demiterea Avocatului Poporului, înlocuit cu un aliat obedient pentru ca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului să nu mai poată fi contestate la Curtea Constituţională, reducerea atribuţiilor Curţii Constituţionale [...], trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului pentru a avea garanţia că numai ce vrea Guvernul este publicat, ba chiar şi schimbarea şefului Institutului de Statistică pentru a avea siguranţa că cifrele de la referendum ies „aşa cum trebuie”. Institutul Național de Statistica a comunicat recent primele date oficiale de la recensamantul populatiei, din 2011, iar ele confirma ca referendumul de demitere a presedintelui, de anul trecut, a fost pe buna dreptate invalidat pentru neindepliniea cvorumului de participare.
XS
SM
MD
LG