Linkuri accesibilitate

Un reportaj la tabăra de vară „Energel” din satul Ivancea.Pentru a promova energia regenerabilă şi eficienţa energetică, în cadrului proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi pus în practică de PNUD Moldova, elevi din 106 şcoli, timp de un an au învăţat ce este energia eco şi cum poate fi folosită. Dintre aceştia, 120 de copii, au ajuns la tabăra de vară „Energel” unde învăţă să pună în practică cunoştinţele acumulate. Cu ce rezultate se mândresc elevii?

Toți musafirii care ajung în satul Ivancea la tabăra de vară ce poartă numele „Energel” sunt întâmpinaţi chiar de la poartă cu o întrebare-test „Îmi place energie verde, dar ţie?”. Drept dovadă că toți copiii de la tabără au devenit părtași ai utilizării energiei produse de vânt, soare şi biomasă este interesul lor pentru instalațiile din dotare, spune profesoara lor, Aurelia Şveţ. Ea îi îndrumă să experimenteze şi să se convingă singuri de faptul că energia naturii poate fi folosită eficient:

„Aici avem posibilitatea, practic, să aplicăm unele competenţe pe care ei le-au obţinut
n cadrul lecţiilor şi să se convingă ei suplimentar că este necesar ca sursele tradiţionale de energie să fie înlocuite cu sursele netradiţionale care sunt mai ecologice. Astăzi, la oră, ei au înţeles că energia verde este energia ecologică, energia accesibilă şi că dreptul de a accesa energia verde este un drept al tuturor.”

În timpul anului şcolar elevii au vizitat mai multe gospodării şi şcoli unde energia termică este obţinută de la soare sau din paie şi alte resturi vegetale. După aceasta unii copii au făcut proprii machete de instalaţii pentru a obţine energie. Ion Calugher, elev în clasa a VII a prezentat cu mândrie lucrarea sa şi spune că este convins că am putea să valorificăm energia vântului:

„Este o căsuţă ţărănească. Când nu-i lumină, provocăm cu un generator eolian, cu ajutorul vântului provocăm energie şi se aprinde lumina în casă.”

Europa Liberă: Şi funcţionează atunci când bate vântul, ai încercat-o?

„Da.”

Europa Liberă: Cum crezi tu, este posibil să avem o asemenea instalaţie chiar acasă?

„Da, ar fi destul de bine. Ar fi mai multe economii, nu am cheltui atâţia bani.”

Cel mai mult, entuziasmul tinerilor este alimentat de ideea că încălzirea pe bază de biomasă sau cu panouri solare aduce de două ori mai puţine cheltuieli şi o recuperare
Dimitrian Albot
Dimitrian Albot
a investiţiei. De exemplu, Dimitrian Albot explică de ce creaţia sa îi va ajuta pe apicultori să economisească bani:

„În primul rând are capacitatea de a capta razele solare, şi de a le transforma în căldură. Prin intermediul acestei machete putem cu uşurinţă să economisim electricitate şi combustibil, astfel putem topi ceara fagurilor cu uşurinţă.”Tinerii spun că oamenii din sate nu ştiu prea multe despre energie regenerabilă şi biomasă, de acea au de gând să facă şi acţiuni de informare. Totodată, o mare parte din cei peste 4000 de copii care au fost antrenaţi în programul educaţional despre energie şi încearcă să transmită comunităţii ideile pe care le deprind, spune Elena Odobescu, coordonatoarea unui club ecologic din Şoldăneşti:

„Fiecare membru al clubului îşi adună prietenii, din mahala, din preajma lor, rudele, vecinii, şi fac o clacă.”

Europa Liberă: Şi adună gunoiul?

„Nu pur şi simplu îl colectează, dar îl clasifică, îl transportă la gunoiştile autorizate şi îl lichidează din punct de vedere ecologic corect. Tot ce este reciclabil se acumulează în sol, ce este nereciclabil, la gunoişti. Principalul nostru mesaj este nu pur şi simplu de a lichida şi a colecta, dar a educa comunitatea.”

Tinerii care au fost instruiţi la tabăra de vară urmează a fi, spun realizatorii proiectului , promotori ai energiei regenerabile în comunităţile lor. În prezent peste 120 de instituţii publice au redus cheltuielile deoarece folosesc la încălzire instalaţii speciale procurate cu ajutorul finanţatorilor externi. Prin intermediul Agenţiei pentru eficienţă energetică şi gospodăriile casnice pot obţine susţinere financiară pentru a instala sisteme de încălzire pe bază de bomasă.
XS
SM
MD
LG