Linkuri accesibilitate

Cazul Snowden nu va dăuna în mod fatal parteneriatului trans-atlantic de comerț și investiții


Graham Watson răspunzînd întrebărilor Iolandei Bădiliță
Graham Watson răspunzînd întrebărilor Iolandei Bădiliță

Sir Graham Watson: „Este extrem de important ca noul guvern din Moldova să aplice toate documentele semnate și să convingă UE că este capabil sa controleze corupția și să lucreze pentru creșterea independenței justitiei.”


Moldova nu are insa un drum nici scurt si nici usor catre Uniunea Europeana. Intr-un interviu cu corespondenta noastra la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, europarlamentarul britanic liberal democrat Graham Watson a facut citeva precizări.

Europa Libera: Dle Watson, in ciuda suspiciunilor de spionaj, o majoritate a Parlamentului European nu sustine intreruperea negocierilor cu SUA pe marginea acordului comerical transatlantic. Este acesta o veste buna?

Sir Graham Watson:
„Cred ca este in regula. Facem comert cu China, de pilda, chiar daca nu suntem de acord cu politica lor, chiar daca banuim ca ne spioneaza, si facem acelasi lucru cu Rusia, desi avem aceleasi suspiciuni ca si in cazul Chinei. Relatiile comerciale sunt o chestiune, relatiile diplomatice sunt alta poveste. Ceea ce cred ca este important, este sa subliniem in fata americanilor ingrijorarea noastra cu privire la dimensiunea unui astfel de program de spionaj, scopul pentru care aceste informatii ar putea fi folosite si cine a autorizat un astfel de program.”

Noul guvern moldovean trebuie să convingă partenerii europeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:55 0:00


Europa Libera: Parlamentul isi exprima astazi punctul de vedere prin intermediul unei rezolutii. Ce spune documentul?

Sir Graham Watson:
„Rezolutia solicita UE sa ia aceasta chestiune in mod serios, solicita UE sa isi dezvolte propriile politici atat in protectia datelor cat si in abordarea unor astfel de probleme. In interiorul UE exista șapte state membre care au acorduri bilaterale cu SUA referitor la schimburile de informatii. Noi dorim o politica europeana corespunzatoare si raspunsuri din partea SUA la toate intrebarile care au fost ridicate.

Europa Libera: Dezvaluirile dlui Snowden au aparut intr-un moment in care Occidentul este pe cale sa isi intareasca serios pozitia pe scena globala, o data ce acordul de comert trans-atlantic va fi fost incheiat intre UE si SUA. Este acest scandal o lovitura fatala aplicata acestui acord?

Sir Graham Watson:
„Cred ca prejudiciul potential va fi in nivelul de incredere care exista la nivel inalt intre europeni si americani. Cu toate aceste nu cred ca acest lucru va dauna in mod fatal parteneriatul trans-atlantic de comert si investitii. Cred ca nu ar fi intelept din partea europenilor sa permita ca aceste probleme sa se rasfranga asupra unui acord comercial de liber-schimb care ar fi extrem de benefic ambelor parti. Dar cu siguranta nu ajuta in contextul general in care atat SUA cat si UE isi doresc sa isi intareasca pozitia ca jucatori globali.”

Europa Libera: Dl. Snowden a ajuns mai intai la Hong Kong, a tranzitat apoi Rusia. Avand in vedere ca China si Rusia sunt competitori comerciali ai Occidentului, este acest traseu al dlui Snowden o coincidenta?

Sir Graham Watson:
„Cred ca este foarte posibil ca atat chinezii cat si rusii sa detina acum toate informatiile pe care Snowden le are. Din punctul meu de vedere dl. Snowden a fost destul de iresponsabil in ceea ce a facut. A incalcat legea. Am intelegere pentru motivele sale, caci el crede, probabil, ca a actionat in interesul public. Insa nu am nici un dubiu ca s-ar putea sa fi periclitat capacitatea SUA si a aliatilor acestora sa opereze sisteme al caror scop este acela de a-si proteja proprii cetateni.”

Europa Libera: Reprezentati Marea Britanie in Parlamentul European si as vrea sa va intreb care sunt ultimele reactii de la Londra si cum percep britanicii acest scandal, avand in vedere declaratiile lui Snowden potrivit carora serviciile secrete din Marea Britanie ar inregistra si pastra corespondenta electronica, continut de pe Facebook si convorbiri telefonice la nivel global.

Sir Graham Watson:
„S-au facut foarte putine comentarii oficiale pe acesta tema. Este bine cunoscut faptul ca patru tari - SUA, Marea Britanie, Canada si Australia - lucreaza impreuna in cadrul unui sistem electronic de spionaj. Este cunoscut si faptul ca exista tari care au propriile lor sisteme de acest fel - Franta, Germania si sunt cu siguranta si altele. Aceasta nu trebuie sa ne mire. Stim ca exista sisteme capabile sa intercepteze conversatii telefonice, mesaje si emailuri Nu exista nici un dubiu ca acesta este scopul pentru care sunt folosite.

Cred ca intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este urmatoarea: este cantitatea de informatii care se colecteaza proportionala cu amenintarile la care societatea este supusa? Pentru daca analizam Declaratia Universala a Drepturilor Omului sau Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului sau chiar la Carta Drepturilor Fundamentale a UE, vedem ca toate recunosc dreptul legitim al unui stat sa intervina sau sa interfere in viata privata a indivizilor daca colectarea de informatii este proportionala cu pericolul. Nu sunt sigur ca se poate spune asa ceva despre aceste sisteme, dupa cum nu sunt sigur ca exista o abordare democratica sau un control asupra activitatilor serviciilor secrete.”

Europa Libera: De ce este atat de discreta Marea Britanie in acest scandal?

Sir Graham Watson:
„Puteti intreba de ce toate celelalte tari mentin discretia.”

Europa Libera: Germania si-a exprimat ingrijorarea.

Sir Graham Watson:
„Doar ministru german de justitie. Nu am vazut-o inca pe Angela Merkel exprimandu-si in mod public ingrijorarea. Cred ca nici unei tari nu ii place sa vorbeasca despre aceste lucruri, caci sunt lucruri care trebuie pastrate secrete, se crede.

Europa Libera: Voi inchide cercul conversatiei nostre cu subiectul „Moldova“. Inteleg ca ati discutat impreuna cu presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, la Bruxelles, aparitia unei noi fractiuni liberale in parlamentul de la Chisinau. Am inteles ca ati refuzat sa va intalniti cu dl Hadarca?

Sir Graham Watson:
„Nu imi dau seama de unde a aparut povestea asta. Trebuie sa spun in primul rand ca l-am intalnit pe dl Hadarca. S-a intamplat la reuniunea comitetului parlamentar, la care el a fost prezent. Si de fapt ne-am intalnit si cu alte ocazii inainte de asta. Nu mi-a solicitat o intalnire bilaterala, prin urmare nu am avut nimic de refuzat. Am relatii bune cu parlamentarii moldoveni din toate partidele. Sunt raportor al Parlamentului European pentru Moldova si incerc sa mentin bune aceste relatii. Dar, desigur, atunci cand discutam de contactul cu partenerii liberali din Moldova, atunci trebuie sa spun că partenerul nostru este partidul dlui Ghimpu.”

Europa Libera: La precedenta noastra discutie erati foarte sceptic cu privire la gasirea unei cai de iesire din criza politica moldoveneasca. Iata, acum aceasta criza a fost depasita. Cum vedeti, va parafa Moldova Acordul de Asociere cu UE la summitul de la Vilnius?

Sir Graham Watson:
„Sper ca inca va fi posibil pentru Moldova sa parafeze acordul. S-a pierdut timp foarte mult. Negociatorii lucreza contra-cronometru pentru a salva situatia. Mi-e teama ca nu exista sanse de a semna orice acord. Aceasta se va intampla, cel mai curand, in primavara anului 2014. Mult mai posibil, in vara 2014. Este extrem de important ca noul guvern sa aplice toate documentele semnate si sa convinga UE ca este capabil sa controleze coruptia si sa lucreze pentru cresterea independentei justitiei.”
XS
SM
MD
LG