Linkuri accesibilitate

Moldova vs. Europa: „un progres modest sau moderat în cel mai bun caz”


Analiștii de la ADEPT şi „Expert Grup” despre situația punerii în practică a reformelor solicitate de Uniunea Europeană.


„Un pas inainte si doi inapoi” – astfel descriu expertii ADEPT si Expert Grup progresul inregistrat de autoritatile moldovene in calea apropierii de Uniunea Europeana. Justitia, conflictul transnistrean si lupta cu coruptia sunt, in continuare, cele mai importante probleme care impiedica Republica Moldova sa-si ajusteze stadardele la cele europene.

Pe o scară de cinci puncte, Republica Moldova a fost notată cu „trei” la capitolul ce descrie eforturile depuse de autorităţi pentru apropierea ţării de UE. Centrele ADEPT şi Expert Grup au întocmit un nou raport Euromonitor în care au evaluat realizarea reformelor prevăzute în Planul de acţiuni Uniunea Europeană-Republica Moldova pentru anii 2005-2012. Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a formulat concluzia că de-a lungul acestor ani guvernele de la Chişinău au mimat realizarea unor reforme pro-europene:

„Ştiţi cum fac reforme autorităţile Republicii Moldova? Se uită în planul de acţiuni, văd ce au de făcut şi fac ca să bifeze la Bruxelles, dar în aşa fel ca să nu le atingă interesele personale. Mai mult nu trebuie să explici de ce şi cum. Iată de ce: pentru că e un melanj de necesitate pentru bifare în faţa Bruxellului şi în acelaşi timp de apărare a propriilor interese pentru ca ceea ce lucrează deja ca pe scheme să se menţină. Asta este esenţa acestui parcurs de integrare europeană care dacă la Bruxelles, potrivit bifărilor, era o istorie de succes, iată că în cazul nostru este progres, totuşi, dar un progres modest sau moderat, în cel mai bun caz.”

Cel mai mult a zădărnicit speranţele proeuropene ale Republicii Moldova lipsa de progrese în reglementarea transnistreană. Neînţelegerile din cadrul coaliţiiei de guvernământ, susţine Igor Boţan, au afectat imaginea ţării în ochii cetăţenilor din stânga Nistrului:

„Ce trebuia să facă Republica Moldova pentru a soluţiona problema transnistreană? Trebuia, în primul rând, să pregătească atmosfera şi cadrul. Cum? Prin europenizarea şi modernizarea Republicii Moldova, astfel încât cei din Transnistria să se convingă că Republica Moldova are un parcurs clar. Ca să ajungem, după conflictele permanente în care a fost implicată difuncta Alianţă pentru Integrare Europeană, la situaţia în care cei din Transnistria să facă bancuri pe seama Chişinăului, pe corupţie, pe mafie şi multe lucruri pe care le auziţi în spaţiul public şi să spună: nouă asta nu ne trebuie!”

Nici pe făgaşul economic autorităţile moldovene nu se pot lăuda cu progrese considerabile. Potrivit economistului Adrian Lupuşor de la Centrul de analiză „Expert-Grup” în ultimii ani a fost modernizat domeniul statisticii, înlesnită procedura de înregistrare a unei afaceri şi a fost sporită transparenţa utilizării banilor publici. Aceste progrese însă sunt umbrite de problemele din domeniul transporturilor: tenderele pentru reparaţia drumurilor au loc în condiţii îndoielnice, iar calitatea lucrărilor executate lasă mult de dorit:

„În pofida majorării resurselor financiare disponibile pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor nu s-au modernizat mecanismele de distribuire a acestor resurse, ceea ce se reflectă în calitatea lucrărilor de construcţie. Situaţia financiară la „Calea Ferată” este una extrem de îngrijorătoare iar procesul de restructurare a acestei întreprinderi durează foarte lent. În domeniul aviaţiei în 2012 a fost finalizată implementarea Strategiei privind Dezvoltarea Aviaţiei Civile însă conform celor mai optimise estimări, doar 70 la sută din prevederea acestei strategii au fost implementate.”

Consecinţele unor asemenea rezultate modeste se regăsesc în sondajele de opinie pe care, sugerează experţii ADEPT şi „Expert Grup”, autorităţile ar trebui să le studieze cu mare atenţie. Or, potrivit celui mai recent Barometru de Opinie Publică, trei din patru moldoveni cred că ţara merge într-o direcţie greşită.
Previous Next

XS
SM
MD
LG