Linkuri accesibilitate

Un penitenciar care aspiră la standarde europene


Penitenciarul nr.10 de la Goian
Penitenciarul nr.10 de la Goian

Gardul înalt şi sârma ghimpată sunt singurele elemente prin care Penitenciarul nr.10 din Goian ar semăna cu o puşcărie de tip sovietic.


De două luni, minorii din penitenciarul nr.2 din Lipcani sunt în noua închisoare din satul Goian, renovată după toate standardele europene. Motiv pentru care închisoarea a fost selectată pentru a pilota reforma sistemului de justiţie juvenilă care presupune, între altele, transformarea locului de detenţie intr-un mediu centrat pe copil.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Gardul înalt şi sârma ghimpată sunt singurele elemente prin care Penitenciarul nr.10 din Goian ar semăna cu o puşcărie de tip sovietic. Modernizarea instituţiei este vizibilă. Terenul sportiv, sala de forţă, cele două săli de calculatoare şi imensa bibliotecă, precum şi camerele deţinuţilor dotate cu TV şi echipamente multimedia au luat locul celulelor sumbre de altă dată. Urmare a reformei sistemului corecţional de justiţie juvenilă, s-a schimbat şi filosofia detenţiei. Minorii de aici participă zilnic la activităţi educaţionale şi terapeutice. De asemenea, au posibilitatea să înveţe o meserie, fie de bucătar, frizer, sau de operator la computer. Fiecare din cei 22 de adolescenţi, jumătate dintre care au săvârșit crime grave, cum ar fi omorul sau violul, sunt asistaţi de câte un psiholog, dar şi de alţi specialişti, spune şefa penitenciarului Liuba Jignea:

Liuba Jignea
Liuba Jignea
„Privarea de libertate oricum îşi lasă o amprentă. De aceea noi trebuie să fim foarte atenţi cum ducem lucrul cu ei, astfel încât această amprentă să nu se răsfrângă negativ asupra minorului pe viitor. De asemenea, să nu se răsfrângă negativ asupra reintegrării lui în societate, reluării relaţiilor cu familia, cu semenii lui, cu şcoala.”

Liuba Jignea mai precizează că majoritatea deţinuţilor au sprijin din partea părinţilor, care îi vizitează ori de câte ori au posibilitatea. Însă sunt şi câţiva care nu contactează cu familia, fie că părinţii sunt plecaţi la munci peste hotare, fie că i-au abandonat. Printre aceştia este şi Virgil, condamnat la trei ani şi trei luni pentru că a furat un iPhone. El îmi spune că dacă mama sa nu l-ar fi abandonat, lăsându-l în internat, pe când avea 8 ani, viaţa lui ar fi fost alta, adică la libertate:

„Mama m-a lăsat. S-a dus la Egipt şi nu avea bani să mă ia şi pe mine. Şi din clasa 1 până în a 8-a am învăţat la internat. Eu de multe ori îi spuneam că să fi fost să nu mă dea la internat mă puneam pe picioare şi ajungeam undeva. Dar m-a stricat internatul. Acolo fiecare e din capul lui, ce vrea aceea face.”

Dacă ar fi un magician, Virgil spune că ar schimba trei lucruri în viaţa lui:

„Aş întoarce familia înapoi. M-aş întoarce pe mine, adică să merg la şcoală, nu la internat. Şi să fiu religios.”

Credinţa şi Dumnezeu erau departe de Virgil până a nimeri în temniţă. Biserica, în proces de restaurare, din curtea penitenciarului, dar şi Biblia l-au făcut să-l iubească pe Mântuitorul:

„Într-o zi am luat Biblia şi o citeam, ca pe o poezie şi descopeream ceva nou. Iată de când am început să citesc Biblia nu mai sunt închis în mine. Nu mă mai simt slab.”

Europa Liberă: Adică credinţa îţi dă putere să rezişti în aceste momente?

Virgil, cântând la chitară
Virgil, cântând la chitară
„Înainte mulţi încercau să mă provoace, să mă afecteze psihic. Dar acum sunt liniştit şi nici nu atrag atenţia.”

În camera de detenţie a lui Virgil am observat mai multe icoane. El îmi spune că în timpul liber ascultă muzică şi desenează în creion icoane. Iar cântatul la chitară este un alt hobby.

După cele 7 luni cât i-a mai rămas până la eliberare, Virgil îşi doreşte să-şi continue studiile la liceu, iar apoi să meargă la facultate. Sau poate o să se angajeze ca bucătar sau strungar, meserii obţinute în penitenciar. Dar iată ce sfaturi are el pentru semenii săi:

„Să se ţină de părinţi şi de şcoală. Puşcăria nu e o glumă. Da, te învaţă de bine, te învaţă ceea ce nu ai ştiut, dar nu e bine.”

Şefa penitenciarului Liuba Jignea spune că este îngrijorată de soarta lui Virgil după eliberare şi asta pentru că familia l-ar neglija:

Scrisoarea lui Virgil către mama sa
Scrisoarea lui Virgil către mama sa
„Sincer vă spun eu tare retrăiesc de viitorul lui. Pentru că atunci când el nu este aşteptat cu tot dinadinsul, - dar eu văd cât de mult el vrea să întoarcă înapoi, cât de mult el vrea să ajungă înapoi la mama şi bunica - acolo găseşte o rezistenţă. El are convingerea şi încrederea că mama o să-l ea cu dânsa în Egipt. Dar sincer să vă spun eu nu cred că până el o să iasă, mama lui va fi aici, poate să fie plecată.”

Pregătirea minorilor pentru eliberare, restabilirea relaţiilor cu familia şi programe de resocializare sunt parte a reformei sistemului corecţional de justiţie juvenilă care este pilotat în penitenciarul nr. 10 din Goian. Dacă reforma va da rezultatele aşteptate, urmează să fie aplicată şi în alte penitenciare din Moldova. Actualmente, circa 100 de minori se află în detenţie, dintre care 22 sunt plasaţi în penitenciarul din Goian, iar restul - în izolatoare de detenţie preventivă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG