Linkuri accesibilitate

Un sondaj revelator: rușii înclină să accepte o Cecenie independentă


În 2005, 23% dintre ruşi spuneau că Cecenia trebuie împiedicată să iasa din componenţa Federaţiei Ruse „prin orice mijloace, inclusiv prin cele militare”; procentul a scăzut în prezent la numai 10%.



Un sondaj de opinie dat publicităţii luni de centrul independent Levada arata ca aproape jumătate dintre ruşi nu ar avea nimic impotriva ca Cecenia să iasă din Federaşia Rusă. Potrivit cercetătorilor de la Centrul Levada, acest lucru s-ar explica prin nemulţumirea populaţiei faţă de politica Kremlinului în Caucazul de Nord. O relatare de Claire Bigg rezumată de Oana Serafim.

Fiecare al doilea cetăţean al Federaţiei Ruse spune că nu s-ar opune ca Cecenia sa devină un stat independent, iar un sfert dintre cei chestionati, 24%, spun ca ar fi chiar bucuroşi daca Cecenia nu ar mai face parte din Federaţia Rusă. In 2009, scrie corespondenta noastra, numai 14% dintre ruşi gîndeau astfel.

Pe 27% dintre rusi chestiunea ii lasă indiferenţi, ei spunind ca ceea ce se intimpla in Cecenia nu ii impresionează şi nu ii interesează. In 1998 numai 11% impărtăşeau acest punct de vedere.

Sociologul Lev Gudkov de la Centrul Levada explica astfel situaţia: „Ceea ce vedem acum este că escaladarea situaţiei din al doilea război ruso-cecen i-a facut pe multi rusi să creadă că Cecenia nu mai poate să fie menţinută în cadrul Federaţiei. Si dacă vom combina raspunsurile, vom vedea că jumătate din populaţie este gata să lase Cecenia să se desprindă de Rusia. Asta arata rezultatele negative ale politicii lui Vladimir Putin in Caucazul de Nord.”

Popularitatea lui Putin a crescut in 1999 cind a inceput al doilea război ruso-cecen şi el a preluat puterea la Kremlin. Apoi, Moscova l-a instalat la Groznii pe liderul autoritar Ramzan Kadîrov, un fost rebel si fiul fostului preşedinte cecen Ahmad Kadîrov, care conduce republica cu o mina de fier.

Interesant in studiul publicat luni de centrul Levada este si ca a scăzut simţitor sprijinul ruşilor pentru acţiuni militare impotriva Ceceniei. Astfel, in 2005, 23% dintre ruşi spuneau ca Cecenia trebuie împiedicată să iasa din componenţa Federaţiei ruse „prin orice mijloace, inclusiv prin cele militare”. Acum numai 10% dintre respondenţi mai cred asta.

Intrebaţi cum ar caracteriza situatia actuala din Cecenia, 72% dintre ruşi o definesc drept „tensionată” şi „exploziva”, in timp ce 52% spun că ameninţarea teroristă dinstre Caucazul de Nord nu a scăzut in ultimii zece ani.

Purtatorul de cuvint al liderului de la Groznîi, Alvi Karimov, respinge categoric sondajul centrului independent Levada:
„Sondajul acesta nu reflectă realitatea. Republica Cecenia este acum o republică stabila şi calmă. Eu nu cred deloc in datele centrului Levada şi nu sunt sigur ca tot acest studiu a fost realizat de oameni cărora sa le pese de soarta Rusiei, de stabilitate si de viitor”. O declarație a purtatorului de cuvint al lider autoritar de la Groznîi, pentru Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG