Linkuri accesibilitate

Criza politică din Egipt și administrația americană


Protestele din piața Tahir la Cairo

Administrația Obama consideră că actuala criză poate fi rezolvată doar prin mijloace politice.Criza din Egipt se accentueaza. Taberele adversarilor si sustinatorilor presedintelui Mohammed Morsi sint in pragul confruntarii. Armata a dat partilor un ultimatum, dar nu este foarte clar ce are de gind sa faca daca aceastea nu raspund pozitiv. Care este pozitia Washingtonului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia americana ii cere presedintelui Egiptului, Mohammed Morsi, sa organizeze alegeri anticipate si a avertizat armata egipteana ca risca sa piarda ajutorul american, daca preia puterea, prin lovitura de stat. Analistii remarca insa ca presedintele Obama nu i-a solicitat lui Morsi sa paraseasca de indata pozitia de sef al statului. „Ii spunem, gaseste o cale catre noi alegeri” - a declarat o oficialitate americana, continuind „Poate sa fie unica solutie pentru rezolvarea crizei”.

Casa Alba contesta insa caracterizarea, care apartine presei, ca Obama i-ar „cere” lui Morsi sa organizeze noi alegeri. Purtatoarea de cuvint a Consiliului pentru Securitate Nationala, Bernadette Meehan, a explicat ca nu e corect sa se spuna ca Statele Unite ii cer presedintelui Morsi sa convoace un nou scrutin. „Presedintele Obama - a spus Meehan - il incurajeaza pe presedintele Morsi sa ia masuri de natura sa indice ca raspunde la ingrijorarile populatiei.

Administratia Obama considera ca actuala criza poate fi rezolvata doar prin mijloace politice. Asa cum presedintele a lasat cu claritate sa se inteleaga de la revolutie incoace, doar egiptenii pot lua decizii care le influenteaza viitorul”. În numeroase convorbiri cu presedintele Morsi si consilieri ai acestuia, ambasadoarea americana la Cairo, Anne Patterson, si oficialitati de la Departamentul de Stat au explicat ca solicitarile exprimate de manifestanti, pe strazile din Egipt sint similare cu cele formulate de Washington si aliati occidentali, timp de saptamini.

„Incercam sa-l facem pe presedintele Morsi sa numeasca un nou premier, un nou cabinet si sa il inlature pe procurorul general” - a spus o oficialitate americana, continuind „Este tipul de interventie de care are nevoie pentru a demonstra opozitiei ca este presedintele tuturor egiptenilor. Pina acum nu a facut nimic ca sa o dovedească”.

Presedintele Obama s-a intretinut telefonic cu omologul sau egiptean, luni. Oficialitatile americane recunosc ca Morsi nu are prerogative constitutionale sa convoace alegeri, dar spun ca nu vad o alta cale de iesire din criza. Administratia americana e deranjata de perceptia publica ca l-ar sprijini pe Morsi si de aceea reactia la ultimatumul armatei a fost moderata, tocmai pentru a scoate in evidenta ca America nu sprijina comportamentul nedemocratic al regimului din Egipt. Dar Statele Unite se opun preluarii controlului de catre armata. In privinta opozitiei, exista contacte dar surse din administratia Obama spun ca este greu de descifrat ce solutie ar multumi aceasta entitate eterogena.
XS
SM
MD
LG