Linkuri accesibilitate

Promisiunile lui Băsescu (Adevărul)


Circa 24% din populația R. Moldova o reprezintă adolescenții și tinerii de până la 24 de ani (Ziarul de Gardă).



Cu două săptămâni înainte de vizita la Chişinău a preşedintelui român, Traian Băsescu, „Adevărul” readuce pe tapet una din promisiunile acestuia făcută la ultima sa vizită, din 2010: de a acorda timp de patru ani Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro. Mijloacele urmau să vină pentru educaţie, modernizarea şcolilor, proiecte de infrastructură. Au trecut 1250 de zile, dar până acum în Moldova nu a ajuns nici a zecea parte din sumă, precizează publicaţia. Este vorba despre opt milioane care au mers la sinistraţii de pe urma inundaţiilor din Cotul Morii.

Editorialistul Constantin Tănase ridiculizează în „Timpul” ceea ce el numeşte „admirabila capacitate a unor analiști moldoveni de a inventa dileme. Iar ultima dilemă e sfâșietoare: ori statalitatea, ori cumătrii și nănașii”. Acest institut, apărut în vremuri grele, e crucial și azi: când nu te apără nimeni și nu te ajută nimeni, cumătrul e singura instanță salvatoare, apreciază Tănase. El se referă de fapt la o propunere a președintelui Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, de a califica, prin lege, cumătrismul drept o formă de corupţie”. „Soluția lui Donciu e o diversiune împotriva statului. [...] dispariția cumătrismului înseamnă dispariția R. Moldova!”, conchide însă dl Tănase.

„Kommersant.md” pretinde că „deputaţii nu s-ar grăbi să execute hotărârea Curţii Constituţionale (CC) privind invalidarea interdicţiei asupra simbolurilor comuniste”. Autoarea articolului, Tatiana Gâscă, susţine că Parlamentul nu intenţionează cel puţin până în toamnă să execute hotărârea CC şi să modifice legile care conţin interdicţia asupra utilizării secerii şi ciocanului.

„Ziarul de Gardă” prezintă nişte statistici potrivit cărora circa 24% din populația R. Moldova o reprezintă adolescenții și tinerii de până la 24 de ani. Dintre aceștia – 14% sunt adolescenți. În rândul adolescenților, o treime locuiesc fără un părinte, iar 10% dintre ei locuiesc fără ambii părinți. Sănătatea sexual-reproductivă a tinerilor din R. Moldova lasă mult de dorit. 36 % dintre tinerii de 15-19 ani au declarat că au avut relații sexuale, dar numai jumătate dintre ei au folosit contraceptive pentru primele contacte sexuale. Din această cauză, rata avorturilor printre adolescenți a crescut în 2011 până la 13,6% în comparație cu 9% în 2001. De asemenea, numărul îmbolnăvirilor cu maladii sexual-transmisibile printre adolescenți rămâne înalt, de aproximativ 175 de persoane infectate la 100000 de tineri, iar numărul contractării HIV printre tineri a crescut cu aproape 50% în ultimul deceniu. Actualmente în școli nu se predau cursuri ce țin de deprinderile de viață, educația pentru sănătate, inclusive educația sexual-reproductivă, mai notează „Ziarul de Gardă”.
XS
SM
MD
LG