Linkuri accesibilitate

Expertul Johannes Thimm despre cazul Snowden şi imaginea SUA în Europa


Protest în faţa ambasadei SUA la Kiev împotriva programelor americane de supraveghere globală şi în sprijinul fostului angajat NSA Edward Snowden.
Protest în faţa ambasadei SUA la Kiev împotriva programelor americane de supraveghere globală şi în sprijinul fostului angajat NSA Edward Snowden.

De ce programele americane de urmărire globală au acordat mai multă atenţie Germaniei? Ce şanse sunt ca Procuratura germană să aducă în faţa instanţelor oficialităţi americane?


Marti, ministrul german de externe Guido Westerwelle a declarat că ţara sa a primit o cerere de azil din partea fostului analist CIA, Edward Snowden şi că cererea sa va fi analizată potrivit legislaţiei germane. Revista Der Spiegel a dezvaluit la week-end că, potrivit surselor revistei, Agenţia Naţionala de Securitate din Statele Unite ar fi interceptat lunar miliarde de telefoane si comunicatii prin internet ale germanilor şi că ar fi avut microfoane ascunse la sediile Uniunii Europene de la Washington si New York. Corespondenta Europei Libere Claire Bigg a stat de vorbă cu expertul american Johannes Thimm, de la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate. Un rezumat de la Oana Serafim:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Corespondenta noastră a vrut să ştie de la expertul american in chestiuni germane si de securitate de ce ar fi fost atit de interesate Statele Unite în legatură cu Germania, mai mult decit faţa de alti parteneri europeni?

„Bazindu-ne pe informaţiile pe care le avem pînă acum, se pare că Germania a fost mult mai vizată decit ale ţări europene. Si cum nu avem inca toate informaţiile trebuie sa fim atenţi cu speculatiile, dar chiar si aşa putem spune citeva lucruri. Un motiv ar putea fi cooperarea strînsă pe care Statele Unite o au şi au avut-o cu serviciile de informatii germane incă din perioada războiului rece, cind Germania Federala era chiar la granita imperiului sovietic. Exista o infrastructură şi o prezenţă importantă a serviciilor americane de informatii in Germania şi asta vine din trecut.”

Un alt motiv este ca ar putea fi un element al infrastructurii in Germania care funcţionează ca un centru de comunicatii pentru alte părţi ale lumii şi trece prin liniile sau serverele germane de comunicatii şi s-ar putea ca serviciile americane sa fi fost interesate de asta.

Johannes Thimm
Johannes Thimm
Un al treilea motiv ar fi ca Germania este o mare putere economică in Europa şi că opiniile sale contează mai mult in domeniul economic şi comercial decit al altor ţări europene. Ar putea fi chestiuni precum modul de soluţionare a crizei euro sau criza economică europeana, unde Germania joaca un rol important, sau in legatură cu acordul transaltantic de parteneriat in Comert si Investitii, acord in care, din nou, Germania are un cuvint greu de spus şi guvernul american ar putea fi foarte interesat in a sti aceasta poziţie.”

Corespondenta noastra l-a intrebat pe expertul american Johannes Thimm, daca dezvaluirile ar putea afecta negocierile pentru acest acord trans-atlantic?

„Cred că vor fi afectate. Am aflat şi că instutuţiile europene au fost tinta unor inregistrari sistematice şi spionajului. In ceea ce priveste acordul trasatlantic sunt implicate interese economice foarte mari. Negocierile sunt foarte complexe şi cer o comunicare între institutiile europene si ţările membre şi avind acces la aceste comunicari, Statele Unite ar putea să dea guvernului american o poziţie privilegiată în aceste negocieri. Cred ca acest scandal va atirna asupra negocierilor.”

Corespondenta Europei Libere Claire Bigg a vrut să afle şi cum a reacţionat opinia publică germana faţă de dezvaluirile din revista Der Spiegel. Au daunat relatiilor diplomatice dintre Berlin si Washington?

„Cred ca influenţează percepţia publicului faţă de politica externă americană. Un sondaj de opinie arata ca unul din trei germani il considera pe Edward Snowden ca un erou. In mai multe ţări europene, inclusiv in Germania, oamenii sunt foarte atenţi la ce se intimpla cu datele lor şi la apărarea vieţii lor private. De aceea suntem supăraţi de ceea ce se intîmplă. Si cred ca va afecta imaginea Statelor Unite in Europa.”

Procurorii germani examinează cazul să vada dacă activităţile de supraveghere americane au incălcat legile germane. Ce şanse sunt ca procuratura germana sa aduca in fata instantelor oficialităţi americane, a intrebat corespondenta noastra?

„Din nou, spun, acum ştim incă foarte puţin despre ce se intimpla. Ceea ce pot însă să spun este ca procurorii germani lucrează independent de guvernul german, si indiferent ce va decide guvernul din punct de vedere politic, cred ca procurorii germani au datoria sa analizeze cazul şi să ajunga la concluziile lor proprii…” - a declarat Europei Libere, Johannes Thimm, expert american la Institutul german pentru afaceri internationale şi de securitate.
XS
SM
MD
LG