Linkuri accesibilitate

Municipiul Bălți va avea un monument al lui Vladimir Vîsoțki


Statuia lui Vladimir Vîsoţki la Soci, Rusia.
Statuia lui Vladimir Vîsoţki la Soci, Rusia.

Un omagiu adus figurii emblematice a disidenţei antisovietice sau o acţiune de PR politic?

La Bălți a avut loc astăzi ceremonia așezării pietrei de temelie a monumentului poetului, cântărețului și actorului rus din epoca sovietică Vladimir Vîsoțki. Inițiativa aparține unui om de afaceri originar din Bălți, stabilit la Moscova, și a stârnit unele ecouri pozitive în metropola nordului moldovean.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Vladimir Vîsoţki, adorat de milioane de fani şi marginalizat de autorităţile sovietice, a fost artistul care a dat glas rebeliunii împotriva făţărniciei regimului sovietic. Deşi generaţia din care făcea parte intră deja într-un con de umbră, Vîsoţki continuă să fie figura emblematică a dizidenţei sovietice, iar popularitatea sa postumă, inegalabilă şi mereu aducătoare de audienţă, alteori este încălecată din varii interese. Dovadă ar putea fi şi complexul arhitectural şi monumentul dedicat poetului care va apărea la Bălţi, prin contribuţia omului de afaceri Renat Usatâi. Directorul Teatrului Naţional din Bălţi, Anatol Răcilă salută ideea de a păstra memoria celor care au fost fenomene deşi consideră că nu exista un prilej clar pentru o asemenea acţiune:

„Eu mă închin în faţa talentului lui Vîsoţki. L-am cunoscut personal, a fost un poet nemaipomenit, un actor extraordinar, adică a fost un om de teatru, un om de artă care merită să te închini în faţa lui. Dar asta ar fi fost bine venit la ziua oraşului, în ziua de naştere sau a morţii poetului.”

Monumentul lui Ştefan cel Mare din faţa Primăriei din Bălţi
Monumentul lui Ştefan cel Mare din faţa Primăriei din Bălţi
Întrucât chiar astăzi se împlinesc 509 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare, voievod care a stat la cârma Moldovei timp de 47 de ani, ceremonia de la Bălţi, la părerea lui Anatol Răcilă, s-ar putea să facă parte dintr-un posibil scenariu de reorientare pe plan extern a Republicii Moldova:

„Nu ştiu de ce dar, întâmplător, Transnistria pune graniţe, nu ştiu de ce întâmplător găgăuzii vor referendum, întâmplător de 9 mai ne cântă şi umblă domnul Rogozin prin ţară şi nu ştiu de ce întâmplător de ziua marelui Ştefan cel Mare noi inaugurăm monumentul lui Vîsoţki. Ar fi fost frumos şi merită să avem un loc unde să ne închinăm unui om care ne este drag, dar nu aşa, lucrurile acestea eu cred că sunt făcute special. E un program făcut pe mulţi ani pentru a nu ne vedea nici cu ceafa Europa.”

Ruslan Mihalevski, jurnalist din Bălţi, spune că inaugurarea monumentului lui Vîsoţki are o promovare intensă în oraş, întrucât peste tot apar panouri publicitare în care se spune că evenimentul este susţinut de un deputat din partea Partidului Comuniştilor. Jurnalistul zice că are o nedumerire faţă de legătura dintre partidul comuniştilor şi poetul care a vorbit în versuri oamenilor despre libertate şi nedreptatea regimului sovietic:

„Deodată am observat că este vorba de un proiect care este realizat practic de partidul comuniştilor, de organizaţia municipală a filialei din Bălţi. Este şi organizaţia comsomolistă, adică este ceva interesant, Vîsoţki şi comuniştii. Autorul proiectului eu presupun că într-adevăr iubeşte sau îi place ceea ce a făcut Vladimir Vîsoţki. Este o idee că el este simbolul epocii sovietice. Oameni care trăiesc în municipiul Bălţi simt un fel de nostalgie faţă de Uniunea Sovietică.

Ruslan Mihalevski nu exclude că acţiunea care a trezit nostalgia vremurilor sovietice pentru o parte din locuitorii Bălţiului are conotaţie şi de PR politic.

Complexul arhitectural care urmează să fie construit până la finele acestui an va costa în jur de 800 de mii de lei. Autorii spun că pe lângă monumentul care va reprezenta chipul stilizat al poetului cu o chitară ce se transformă într-o troikă, va fi amenajat şi un spaţiu pentru diverse evenimente culturale.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG