Linkuri accesibilitate

Victor Ponta și guvernarea prin ordonanțe de urgență („22”)


O analiză a proiectului de modificare a Constituției (Evenimentul zilei).



Anul care a trecut de la incercarea de lovitura de stat de anul trecut aduce unele clarificari pentru editorialistul de la Evenimentul zilei, Mircea Marian. Daca vara trecuta parea ca asa numitul „puci” il viza pe presedintele Traian Basescu, acum sunt indicii ca vizat a fost regimul constitutional din Romania, spune comentatorul. El citeste astfel lucrurile analizand proiectul Constitutiei modificate pe care Uniunea Social-Liberala se pregateste sa il prezinte Parlamentului.

Dincolo de discutia privind parlamentul unicameral sau bicameral, ar trebui urmarite cateva puncte din acest proiect, spune Mircea Marian si: „redistribuirea puterii de la preşedinte către premier şi umflarea, dincolo de orice limite, a atribuţiilor Parlamentului, care devine „for suprem de decizie al naţiunii” şi-şi pregăteşte terenul pentru a numi şefii DNA şi ai Parchetului General”. Editorialistul de la Evenimentul zilei se opreste si la amendamentul care interzice migratia parlamentarilor de la un partid la altul. In aparenta, o prevedere buna. In realitate insa, ar fi vorba de o subordonare completa a parlamentarilor fata de interesele „gastilor politice” din care fac parte (expresia ii apartine autorului).

Comentariul aminteste ca in actuala Constitutie, parlamentarilor le este permis sa voteze conform constiintei lor. Fara o prevedere expresa in acest sens, viitoarea Constitutie „va transforma România în ceea ce mafia din SUA numeşte un „capo-regim”. Puterea va aparţine unui grup informal de politicieni şi businessmani, care, prin fire nevăzute, vor controla legislativul şi, prin intermediul său, executivul şi justiţia”.

Intr-un articol publicat pe site-ul ziare.com si reluat de revista 22, Ioana Ene readuce pe tapet una dintre promisiunile implicite ale premierului Victor Ponta: sa nu guverneze prin ordonante de urgenta. Cat a fost in opozitie, lierul social-democratilor a criticat vehement numarul mare de ordonante emise de guvern. Iata ca si guvernul Ponta face acelasi lucru, desi, arata Ioana Ene, nu are chiar niciuna dintre justificarile predecesorilor. Pe langa caracterul de urgenta aproape niciodata motivat, ordonantele de urgenta emise de cabinetul Ponta sunt inutile pentru ca USL detine o majoritate confortabila in parlament, care face posibila trecerea rapida si fara probleme a oricarei legi prin legislativ, asa cum ar fi normal.

O analiza economica de pe site-ul contributors asaza insa politicul intr-un orizont ceva mai promitator. Cristian Socol distinge trei evenimente cruciale ale momentului, in functie de finalizarea carora se va decide incotro merge Romania: decizia Consiliului de Administratie al BNR privind relaxarea politicii monetare, vizita premierului Ponta în China și raportul Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura. Politica dobanzilor bancare ar trebui sa relanseze consumul in Romania, BNR contribuind astfel la recuperarea graduală și sustenabilă a potentialului de crestere economica distrus de criză. O reducere cu 0,25% a fost deja anuntata de Banca centrala. Vizita premierul in China este apoi primul semnal concret de refacere a relațiilor economice cu a doua mare economie a lumii (12 % din PIB mondial). Cat despre raportul Comisiei prezidentiale despre agricultura, Cristian Socol il vede ca pe unul din rezultatele cele mai profitabile ale coabitarii. Ar fi, spune el, semnalul unui consens al clasei politice pentru relansarea acestui sector.
XS
SM
MD
LG