Linkuri accesibilitate

Brazilia între proteste și dragostea de fotbal


Imagine de la recente proteste ale studenților
Imagine de la recente proteste ale studenților

Paulo Sotero: noua clasă de mijloc vrea să nu piardă ce a cîștigat în anii precedenți de relativă creștere economică.



50 de mii de protestatari erau miercuri seară pe punctul de a opri semifinala Brazilia-Uruguay din Cupa Confederaţiilor la fotbal. Poliţia a intervenit în forţă, 20 de persoane au fost reţinute. Iar meciul, a fost câştigat de Brazilia, cu 2 la 1. Dar, cu două săptămâni în urmă, nimeni nu şi-ar fi închipuit că în Brazilia, ţară pasionată de fotbal, gazda actualei Cupe a Confederaţiilor şi a următorului Campionat Mondial, că sute de mii de oameni vor protesta împotriva costurilor imense ale acestor campionate de fotbal, în peste 100 de oraşe.

Protestele fără precedent nu au fost însă provocate de fotbal. Scânteia a fost aprinsă de 20 de cenţi, de o majorare cu 20 de cenţi a biletului pentru transportul în comun. 20 de cenţi care însumau însă toate frustrările şi temerile unei noi clase mijlocii, ce-şi vede visul unei vieţi decente, periclitat: de indiferenţa politicienilor, de corupţie, de servicii sociale proaste, de creşterea inflaţiei. Şi în ultimă instanţă şi de costul organizării anul viitor a Cupei Mondiale de Fotbal.

Protestele iau o alură violentă în Brazilia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00


Este în tot cazul analiza jurnalistului brazilian Paulo Sotero, directorul Institutului pentru Brazilia din cadrul Centrului de cercetări „Wilson” din Washington. Pe lângă transportul în comun, crede Sotero, protestele fără precedent au fost provocate şi de reacţia violentă a poliţiei, care de la bun început a intervenit în forţă.

„Intervenţia dură a poliţiei la Sao Paulo împotriva manifestanţilor paşnici a scos lumea în stradă. Care a vrut să-şi demonstreze forţa, să-şi apere dreptul de a protesta.
Paulo Sotero aminteşte că în ultimul deceniu, circa 40 de milioane de brazilieni au reuşit saltul de la sărăcie în clasa de mijloc.”

În ultimii doi ani şi jumătate, explică Paulo Sotero în interviul cu Heather Maher, corespondenta Europei Libere la Washington, economia a stagnat, iar în paralel a reapărut inflaţia. Şi asta, în aparenta indiferenţă a politicienilor. Ceea ce a frustrat noua clasă de mijloc, crede Paulo Sotero.
Relaţia tensionată acum a publicului cu viitorul Campionat mondial de fotbal este un fenomen aparte, continuă expertul brazilian.

„Deşi lumea este obsedată de fotbal, nu poate ignora costurile imense ale noilor stadioane, care riscă, după turneu, să fie oricum abandonate. Pe de altă parte, nici câştigurile colaterale promise societăţii, cum ar fi o infrastructură modernă sau un transport în comun mai rapid, nici acestea nu se materializează. Şi atunci, în capitala ţării, Brasilia, protestatarii au îngrămădit aproape 600 de mingi de fotbal în faţa Congresului cu mesajul „Este timpul ca membri Congresului să asculte vocea străzii”.
Marţi, aşa s-a întâmplat: s-a votat o lege care prevede ca toate câştigurile aduse de noile câmpuri petroliere, descoperite de curând, să fie folosite pentru sănătate şi educaţie.”

Este un motiv de optimism şi pentru jurnalistul Paulo Sotero, care crede că ţara ar putea învăţa o lecţie „constructivă” din acest val de proteste:

„Această nouă clasă de mijloc, arată toate sondajele, luptă pentru acele lucruri care-i afectează viaţa de zi cu zi. Şi care afectează viitorul copiilor. Vrea să nu piardă ce a câştigat în anii precedenţi, de relativă creştere economică.
Interesantă este şi reacţia clasei politice, care a fost luată prin surprindere.”

Pentru că această ţară este guvernată de 20 de ani de forţele progresive, explică Paulo Sotero. De zece ani, la putere este Partidul Muncii, venit din clasele de jos ale societăţii şi care se vede exponentul „poporului”. Dar acum, continuă jurnalistul brazilian, acelaşi popor îi spune să a pierdut simţul realităţii, că nu mai înţelege aşteptările alegătorilor.

„Şi asta produce frustrare. Dar aici este şi şansa ţării de a se confrunta şi de a rezolva aceste probleme. Alternativă nu există” – încheie jurnalistul Paulo Sotero discuţia cu corespondenta Europei Libere.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG