Linkuri accesibilitate

Imaginile anonimei


Toate fotografiile i-au reuşit din prima. Portrete şi scene de stradă, peisaje şi eveninmente publice au fost prinse în imagini alb-negru tulburătoare.



O femeie singuratică a făcut fotografii, vreme de 50 de ani, de la începutul anilor '20 pînă la începutul anilor '70. O chema Vivian Maier şi cam atît se ştie despre ea. A fost guvernantă dar de meserie a fost anonimă. N-a lăsat lumea să-şi bage nasul în viaţa ei şi a făcut fotografii în fiecare zi, la New York unde a trăit şi a murit.

Nimeni nu i-a văzut fotografiile în timpul vieţii. Le-a depozitat într-un spaţiu închiriat şi acolo au rămas. După moartea ei, samsarii de mărunţişuri au cumpărat sute de cutii, cu sute de mii de fotografii, pe nimic. Cîţiva fotografi profesionişti le-au văzut şi au înţeles imediat că se află în faţa unor capodopere.

Vivian Maier e acum faimoasă şi venerată. O reproducere la prima mînă a fotografiilor ei se vinde cu pînă la 10 000 de dolari bucata. Toată viaţa a folosit un aparat bun, dar nu cel mai bun. N-a reluat şi n-a ezitat. Toate fotografiile i-au reuşit din prima. Portrete şi scene de stradă, peisaje şi eveninmente publice au fost prinse de Vivian Maier în imagini alb-negru tulburătoare.

Volumele de reproduceri şi expoziţiile curg una după alta şi pun o întrebare serioasă unei epoci în care nimeni nu mai are curajul să fie anonim şi toată lumea face fotografii tot timpul, cu toate telefoanele şi oriunde. Fără să reţină ceva.
Previous Next

XS
SM
MD
LG