Linkuri accesibilitate

Ce cred oamenii despre preconizatele măsuri de reformare a serviciilor vamale


De la 1 iulie la vama moldovenească vor intra în vigoare proceduri simplificate.


Un fost ministru face agricultură de cincispreze ani. Tudor Slănină este directorul unei companii de procesare a nucilor şi fructelor uscate. Vinde producţia numai peste hotarele ţării, în Franţa, Austria, Germania, Cipru, Olanda, Grecia. Iată ce crede el, în calitate de agent economic, despre reforma pe care intenţionează să o promoveze Serviciul Vamal.

Tudor Slănină: „Vama, ca regulă, când e ordine în ţară, se face într-o oră. Am luat certificatul de origine, maşina s-a încărcat, noi am obţinut de la vamă certificat de agent economic credibil. Acuma avem a doua stadie, am primit de la Departamentul Vamal, nu numai certificat credibil, altfel se numeşte, încă mai credibil. Adică este ceva, o noţiune nouă, care permite de a le face mai repede.”

Europa Liberă: Şi aceasta vă ajută?

Tudor Slănină:
„Noi încă nu cunoaştem. Sezonul de export nu s-a început încă. La toamnă, în luna octombrie, vom putea de facto, în realitate, să vedem: va fi sau nu va fi. La nivel declarativ, se zice că va fi mai simplu. Vom vedea.”

Funcţionarii dau asigurări că vămuirea mărfurilor va fi mult mai uşoară şi mai rapidă decât până acum, promiţând agenţilor economici că vor scăpa de povara birocratică. Tudor Dabija, director adjunct al Departamentului Venituri şi Tehnologii Informaţionale, din cadrul Serviciului Vamal, vorbeşte despre procedurile simplificate.

Tudor Dabija: „Serviciul Vamal a elaborat un nou pachet care va fi simţit de către agenţii economici chiar din primele zile de implementare. Este vorba despre liberalizarea exportului, e vorba despre extinderea facilităţilor pentru titularii procedurilor simplificate şi simplificarea operaţiunilor prealabile vămuirii. În acest grup intră exportatorii, importatorii, transportatorii. Dacă, la momentul actual, avem 12 elemente în procedura de export, ofiţerul vamal se deplasează la agentul economic, pentru a verifica încărcătura mărfii, pentru a aplica sigiliul, după care brocherul vamal întocmeşte declaraţia vamală. Aceste documente sunt prezentate organului vamal pentru verificare. Ulterior se stabileşte un termen de tranzit pentru a ajunge la frontieră. Acest termen de tranzit variază, în funcţie de încrederea pe care o are organul vamal faţă de agentul economic.”

L-am întrebat ce crede despre preconizata reformă la Serviciul Vamal pe copreşedintele Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), Vladimir Florea.

Vladimir Florea: „Este foarte binevenită, deoarece am lucrat foarte mult împreună cu colegii noştri de la vamă, să spunem aşa. Şi cred că este un rezultat, dar nu un rezultat final.”

Europa Liberă: Ce aţi mai vrea să obţineţi?

Vladimir Florea:
„Ca niciun vameş şi niciun transportator, neîncălcând obligaţiunile sale, să nu piardă timp la trecere, să fie o încredere argumentată, în mod electronic controlată, şi factorul uman din ambele părţi, în primul rând, din partea vămii să fie minimizat la maximum.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că de birocraţie nu se scapă niciodată.

Vladimir Florea:
„Istoria arată lucrul acesta.”

Europa Liberă: Dar de corupţie la vamă se poate de scăpat?

Vladimir Florea:
„Cred că da. Eu cred că, în Moldova, cândva totuşi va fi o leafă corespunzătoare şi atitudinea faţă de profesie va fi mai presus decât aceşti 30-50 de dolari pe care şi-i împing în buzunar astăzi unii la alţii.”

Precizăm că aceste proceduri simplificate la vamă vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG