Linkuri accesibilitate

Guvernul și accidentul din Muntenegru (Romania liberă)


„Două situaţii extreme, etalate de triste animale politice” (gândul.info).




Pagina electronica a ziarului Romania libera informeaza despre declaratiile facute in Parlamentul de la Chisinau, dupa adoptarea vineri a declaratiei privind situaţia din regiunea transnistreană. Cu precizarea ca declaratia prevede rezolvarea pe cale pasnica a noilor tensiuni din zona, cotidianul romanesc preia de la ProTV Chisinau, via Mediafax, pozitiile deputatului comunist Artur Reşetnicov, a liderulului Partidului Democrat din Republica Moldova Dumitru Diacov si a deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ. Toti trei au exprimat fie speranta, fie macar presupunerea ca liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, va arata deschiderea necesara dialogului.
Stirea din Romania libera reaminteste ca declaratia parlamentarilor moldoveni nu a fost sustinuta de reprezentantii Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, nici de deputatul neafiliat Mihai Godea şi nici de către socialiştii lui Igor Dodon.

Ziarul Adevarul publica in sectiunea de bloguri o reconstituire istorica a momentului cedarii Basarabiei, in 1940. Articolul, din care apare astazi doar prima parte, este semnat de Manuel Stanescu.

Prima pagina a ziarelor este tinuta azi de criticile aduse guvernului pentru modul in care a gestionat situatia dupa accidentul de duminica, in care si-au pierdut viata 19 romani aflati in excursie in Muntenegru si au fost raniti alti 29. Premierul Victor Ponta a aflat despre accident la cinci ore de la producerea lui si la aproape patru ore ore dupa ce agentiile de presa deja comunicasera informatia. In ciuda eclipsei de comunicare, guvernul a pornit in forta o „campanie de PR”, disproportionata si chiar grotesca, spun jurnalistii: celulă de criza la Ministerul Afacerilor Externe condusa de insusi primul ministru, ministrul de externe in deplasare in Muntenegru, unde nu ar fi intreprins de fapt nimic, doi ministri aferandu-se inutil pe aeroportul Otopeni la sosirea avioanelor militare care transportau ranitii s.a.m.d.

Tragedia a fost „parazitata politic”, scrie Gabriel Bejan in Romania libera: „Probabil că mulţi consideră că este reconfortant să vezi la televizor că demnitari mai proşti decât tine, dar asta nu ne foloseşte, în general, la nimic.Celula de criză, doliul naţional (stabilit pentru astazi) (...) nu au cum să schimbe percepţia de neseriozitate pe care au transmis-o în prima zi de la tragedie”.

In gandul.info, Andrei Luca Popescu scarmana si reactiile opozitiei. Liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, l-a acuzat pe premierul Ponta ca a continuat sa joace baschet intr-o demonstratie sportiva cu public in timp ce muntenegrenii se chinuiau din rasputeri sa salveze vieti de români. Ponta a raspuns ca la ora respectiva nu stia de tragedie si l-a facut „hiena” pe liderul de opozitie. „Două situaţii extreme, etalate de triste animale politice care nu au ezitat să se hrănească cu mirosul de mort. O reacţie de pechinezi care latră fără noimă, din partea opozitiei, şi o reacţie de manelişti care îşi schelălăie valoarea, din partea Guvernului”, este concluzia jurnalistului de la Gandul.

Toti comentatorii sunt de acord ca autoritatile muntenegrene, ba chiar si cetatenii de rand, s-au mobilizat exemplar, si ca de la Bucuresti, singurul demnitar care a facut ce si cand trebuie a fost secretarul de stat de la sanatate, medicul Raed Arafat.

Pentru Stefan Vlaston, care scrie pentru ziare.com, concluzia este ca „Victor Ponta este un premier slab, fricos, supus baronilor USL si nu are forta sa ia decizii care sa-i supere pe acestia”. Decizia ar fi reformarea reala a aparatului administrativ central pe care insusi victor Ponta l-a catalogat nu de mult drept „sclerozat”.
XS
SM
MD
LG