Linkuri accesibilitate

Speranțe după reuniunea Consiliului de Cooperare UE-R. Moldova


Iurie Leancă, Lucinda Creighton, ministru de stat irlandez pentru afacerile europene și Stefan Füle, ieri la Luxemburg
Iurie Leancă, Lucinda Creighton, ministru de stat irlandez pentru afacerile europene și Stefan Füle, ieri la Luxemburg

Prime declarații ale premierului Iurie Leancă.



Premierul Iurie Leancă speră că la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic, Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre în Uniunea Europeană să liberalizeze regimul de vize cu Republica Moldova. Vorbind la Luxemburg, marţi, după reuniunea Consiliului de Cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova, premierul Leancă a precizat că ultimul raport al comisiei privind aplicarea planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor este „în general pozitiv”.

Negocierile privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană s-au încheiat, iar Republica Moldova speră să iniţializeze acest acord în noiembrie, la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic, a declarat tot la Luxemburg premierul Iurie Leacă. Premierul Leancă şi-a exprimat speranţa că după aceea, nu va trece prea mult timp până la semnarea acordului.

Consiliul de Cooperare UE-Republica Moldova a discutat şi relaţiile cu Transnistria. Într-un comunicat final, dat ieri publicităţii, se arată că „este important un dialog cu populaţia, cu lumea de afaceri şi cu autorităţile de-facto din Transnistria pentru a explica avantajele pe termen scurt şi lung ale Acordului de Asociere, începând cu liberalizarea schimburilor comerciale. Astfel, Acordul ar putea fi aplicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG